Mulatság

2017.09.21. 13:30

Pusztaszabolcsi családi lecsófőzés ökumenikus szervezésben

A pusztaszabolcsiak a múlt hétvégén tartották immár kilencedik alkalommal a hagyományos családi napjukat.

Civil tudósító

Munkában a zsűri: Balról Turbók János, jobbról Csányi Kálmán kóstolás közepette

Fotó: Virágh Ildikó

A szeptemberi nyárban együtt volt a város apraja-nagyja a templom melletti sportpályán. A Pusztaszabolcsi Római Katolikus Egyházközség és a Pusztaszabolcsi Református Gyülekezet ökumenikus rendezvényén szülők és gyerekeik, nagyszülők és unokáik sportoltak, versenyeztek, kutyabemutatón és koncerteken szórakoztak, főzték a lecsót és szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat.

Tüke László főszervező éppen az íjászkodáshoz küldi a felszerelést
Fotós: Virágh Ildikó

Huszonhét csapat nevezett a lecsófőző versenyre, és miközben rotyogott az üstökben az étel, a csapattagok diskuráltak, a gyerekek biblia és uniós ismereti vetélkedőn versenyeztek, fociztak, kézműveskedtek, a legkisebbek az ugráló várban múlatták az időt. A forgatagban mindenki megtalálta a szívének legkedvesebb elfoglaltságot, egyetlen síró kisgyerekkel nem találkoztam ezen a napon.

Tüke László alpolgármester, a katolikus egyházközség elnöke az egyik főszervezője a családi napnak. Azt mondta, az önkormányzat, a helyi vállalkozók, a civil szervezetek és magánszemélyek is támogatják a hagyományosnak számító rendezvényt, amelynek legfőbb vonzereje, hogy itt együtt szórakozhat a család minden tagja, valamennyi korosztály számára vannak programok.

Bárkányi Szilvia és Lucky évek óta járnak a helyi kutyabarát klubba
Fotós: Virágh Ildikó

A kutyabarát klub bemutatóján életkorra való tekintet nélkül kapkodtuk a fejünket a négylábúak és gazdáik nagyszerű produkcióin. Bárkányi Szilvia hároméves Lucky kutyája a „kűr” végén olyan könnyedséggel ugrott gazdája ölébe, hogy alig hittem a szememnek. Csombók Pál klubelnöktől megtudtam, hogy nem csak helybéli gazdik hozták el kedvenceiket, hanem Gárdonyból, Sukoróról, Adonyból, Iváncsáról és Százhalombattáról és érkeztek vendégek.

Mindeközben az utolsó kóstolásoknál tartanak a lecsófőző csapatok. Botár Dániel és Bozsóki István tarhonyával főzik a lecsót, nem árulnak el minden műhelytitkot, mivel jövőre is ezzel a recepttel jönnek majd versenyezni. Persze így könnyű, hiszen Dani a helyi gimnázium elvégzését követően szakácsnak tanult, s Angliában szerzett tapasztalatokkal felvértezve főzte meg az idei versenyművét.

Munkában a zsűri: Balról Turbók János, jobbról Csányi Kálmán kóstolás közepette
Fotós: Virágh Ildikó

Közben megkezdte az értékelést a zsűri: Csányi Kálmán polgármester, zsűrielnök lecsókóstoló csapatát nem irigyeltem, a tizenegyedik lecsónál én már biztosan feladtam volna. Turbók János ötödik éve szakérti a szabolcsi lecsót, szerinte az idei versenyen különlegesen jó volt a felhozatal. Igazi különlegességeket varázsoltak a pusztaszabolcsiak az egyszerű ételből; kolbásszal, szalonnával, tarhonyával, tojással és ki tudja, még mi mindennel bolondították el a hagyma-paprika-paradicsom tradícionális trióját.

Kilencedszer rendezték meg a pusztaszabolcsi programot
Fotós: Virágh Ildikó

Közben elérkezett az eredményhirdetés ideje: ezen az őszön az Ovi-Sokk csapata végzett az első helyen. Második lett a MaZsi csapat, a harmadik helyezésnek pedig a PHD (Polgármesteri Hivatal Dolgozói) csapat örülhetett. Azt hiszem, nem csak nekik, hanem minden pusztaszabolcsinak gratulálhatunk, hiszen jelest kapnának közösségi élet tantárgyból, ha létezne ilyen.

Virágh Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában