Lakásbiztosítás

2017.09.24. 09:00

Biztonságban a lakásban, hétvégi telken, garázsban

Egy baleset folytán lábunkat törjük, a garázsból ellopják a kétkerekűt vagy a szállodai szobából az értékeinket. Nem feltétlenül gondolunk rá, de az egyes lakásbiztosítási csomagok ezeket is fedezhetik.

Szanyi-Nagy Judit

A lakásbiztosítás tűz esetén is védelmet nyújthat. A vizsgálathoz a biztosító tűzvizsgálati szakértőt is felkérhet

Fotó: Koppán Viktor Dávid

- A magyarországi piacon 14 biztosítótársaságnál köthető ingatlan- vagy lakásbiztosítási szerződés – mondja Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs főosztályvezetője.

- A lakásbiztosítást többféle módon lehet igényelni. A szándékot telefonon, call centeren keresztül, e-mailben vagy személyesen kell jelezni, ez a biztosítóknál és a biztosításközvetítőknél, például az alkuszoknál, tanácsadóknál is lehetséges – részletezi a gyakorlatot a főosztályvezető.

- Az igényfelmérés az esetek nagy részében, illetve, ha erre ügyféligény van, mindenképpen személyesen, a biztosítandó ingatlan területén, tanácsadással egybekötve zajlik, beleértve az igények meghatározását és a „biztosítási ajánlat” kitöltését is. A biztosító ezután, a kockázatelbírást követően köti meg a szerződést. A biztosítók jó részénél ez már elektronikus úton zajlik, így akár a következő nap nulla órától élhet a szerződés – tette hozzá a szakértő.

A lakásbiztosítás tűz esetén is védelmet nyújthat. A vizsgálathoz a biztosító tűzvizsgálati szakértőt is felkérhet
Fotós: Koppán Viktor Dávid

A biztosítási összeget az ügyfél határozza meg, de a döntésben természetesen a biztosítók is segítenek: megajánlanak egy, a négyzetméterárra vetített szorzó alapján számolt biztosítási összeget, az ingatlanra és az ingóságra vonatkozóan.

- Ettől az ügyfél eltérhet, ha például rendelkezik értékes szőnyegekkel, műtárgyakkal, vagy magasabb összegre biztosítaná az ingatlant – emeli ki Gilyén Ágnes.

- A magasabb biztosítási összegnél magasabb lehet a díj, és emellett a biztosító előírhat magasabb védelmi szintet is, például rácsok, biztonsági zárak, riasztó kihelyeztetésével.

A magyarországi lakásbiztosítási piacot mintegy 87-féle biztosítási termék alkotja, 37-féle ma is megköthető.

- Ezen belül több tucatnyi kiegészítő biztosítás köthető a szerződések mellé, illetve sok olyan ingatlanbiztosítási csomag érhető el a piacon, amely már eleve számos kiegészítő elemet tartalmaz – mondja a főosztályvezető, aki arra is kitér, milyen kiegészítő biztosítások közül választhatnak az érintettek.

- A leggyakrabban igénybe vett kiegészítő elemek közé tartozik a balesetbiztosítás, amely adott esetben, az ügyfél kérésére, magas összeg is lehet. Ide tartozik például egy lábtörés a hétvégi telken. Népszerű még a felelősségbiztosítás és a „harmadik félnek okozott károk miatti” kártérítés is. Ez utóbbihoz tartozik például, ha elfelejtjük eltakarítani a havat az ingatlanunk előtt, és valaki emiatt balesetet szenved. Emellett a melléképületekben tárolt javak, például a garázsban álló kerékpár is biztosítható, de itt a társaságok előírhatnak plusz követelményeket a zárakra vonatkozóan. Több biztosító nyújt kisállatbiztosítási lehetőséget, amelyben egy meghatározott limitig kifizeti az állatorvosi ellátás költségeit. A szállodai szobából eltűnt értékek biztosítása, bár köthető, inkább az utasbiztosítások körébe tartozik.

A HAZAI LAKÁSBIZTOSÍTÁSI PIACRÓL

A piacon jelenleg mintegy 3,1 millió szerződést tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy a hazai ingatlanok 72-73 százaléka rendelkezik ingatlanbiztosítással.

A hazai lakásbiztosítási piac (nemzetközi összehasonlításban is) kedvező termékfejlesztési irányt követ. E szerint az elemi károk, az úgynevezett katasztrófakockázatok szerepelnek az alapbiztosításokban – mondja Gilyén Ágnes.

Egy átlagos méretű magyarországi ingatlanra már havi 2-3 ezer forintért köthető biztosítás az olyan, súlyos kockázatokat jelentő elemi károkra, mint a vihar, a felhőszakadás vagy az árvíz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában