Diófa

2017.09.19. 18:53

Vandál csonkítás vagy szakszerű gallyazás történt Sárpentelén?

Olvasónk azzal a panasszal kereste meg szerkesztőségünket, hogy Sárpentelén szerinte az E.ON végig vonult a vezetékek alatti fákon és vandál módon „gallyazott”.

Farkas Andrea

Fotó: Farkas Andrea

Olvasónk azzal a panasszal kereste meg szerkesztőségünket, hogy Sárpentelén szerinte az E.ON végig vonult a vezetékek alatti fákon és vandál módon „gallyazott”. Olvasónk nem érti miért nem várták meg a lombhullás kezdetét és úgy látja az E.ON munkatársai nem szakszerűen jártak el.

Kilátogattunk a helyszínre és azt tapasztaltuk körülbelül 1,5 – 2 méter távolság van a vezetékek és a fák lombkoronája között (felmerül a kérdés szükség van-e ekkora távolságra). Az utcában készített felvételeken úgy látszik, hogy a fák teteje, koronája túlzott mértékben vissza van vágva.

Megkerestük az E.ON munkatársát is az ügyben, miért most és miért így volt szükség a fák gallyazására. Varga Ivettől megtudtuk, hogy az E.ON minden tulajdonost kér, hogy ne feledkezzen meg fái rendszeres gallyazásáról. A viharos, szeles időjárás miatt szükség van a fák gallyazására, hiszen a szél hozzácsaphatja azok lombkoronáját a vezetékekhez, mellyel az áramszolgáltatásban üzemzavarokat okozhatnak. Mindenkinek az az érdeke, hogy megelőzzék ezeket az áramszüneteket.

Továbbá az ott lakók biztonságának megóvása érdekében is szükség van a faágak eltávolítására. Ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése illetve azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet.

A biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak (önkormányzat vagy magánszemély) – mint egyben a növényzet tulajdonosának – kell rendszeresen gondoznia.

Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött vállalkozóval végezteti el a gallyazást. Ha a tulajdonosok jelzik szándékukat, a villamos hálózatot veszélyesen megközelítő növényzet levágására, a szolgáltató a gallyazás biztonságos elvégzéséhez, annak idejére áramtalanítja az adott vezetékszakaszt. Ezt a szolgáltató a szükséges szakfelügyelettel együtt térítésmentesen biztosítja.

Ütemezett, előre tervezett gallyazások esetén – annak megkezdése előtt – az önkormányzatot a szükséges és várható munkálatokról értesítik. Ez ebben az esetben is így történt, illetve megállapodás történt a gallyak elszállításáról, melyet a megállapodás értemében az önkormányzat fog elvégezni.

Mint megtudtuk, a feszültség nagyságától függ, hogy milyen távolságban kell a gallyakat visszavágni. A Sárpentelén történt gallyazás esetében, ahol 1 kV-os a névleges feszültségszint, a szélső vezetőtől oldalirányban mért 1-1 méter távolságra kellet ezt végrehajtani. Figyelembe kell venni, a növényzet éves növekedését is.

Varga Ivett felhívta rá a figyelmünket, hogy körültekintő tervezéssel, odafigyeléssel a gallyazási problémák megelőzhetőek. Sok helyen pl. a házak tulajdonosai ültettek gyümölcs, illetve díszfákat a házuk elé, közterületre, a fák rendszeres gallyazásáról azonban nem gondoskodnak, a vezetékek közé benőtt ágak pedig rendszeresen okoznak áramszüneteket. Arra kérünk minden kerttulajdonost, hogy – ahogy ez a vonatkozó szabályozás is előírja – a vezeték biztonsági övezetébe ne telepítsen olyan fát (mint ebben az esetben is), mely megnőve, kifejlett állapotában az elektromos vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti, és balesetveszélyes helyzetet teremt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában