Maroshegy

2017.09.27. 10:30

Tizedszer is böndörödtek

Hintós-szekeres felvonulás, főzőverseny, zene és tánc, ügyességi játékok, borlopás és mindezekből adódóan sok-sok vidámság, erről szól a maroshegyi Böndörödő.

FMH

Feszült főzőversenyi pillanatok: vajon kié lesz a legjobb szüreti bográcsétel? A zsűrizést Bede Róbert vállalta

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A lakónegyed hagyományos szüretidei mulatságán a gyerekekre is nagyon számítanak, nekik most többek között körhintás játszótér, játékkuckó, Hungarikum-játszópark jelentett kikapcsolódást.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár előtti téren természetesen színpadi programok (műsort adott a Szent Kristóf Ház, a Táncsics Mihály Általános Iskola néptáncosai, az óvodások, népdalcsokorral érkezett a Sóstói Dalkör) és kézműves vásár is csalogatta a városlakókat, akiket ezúttal Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntött a színpadról. A Böndörödőhöz idén kapcsolódik a Fejér Megyei Értéknap is, az értékek megőrzése jól illeszkedik a szüreti mulatsághoz, mondta el a helyi képviselő. A megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, a korábbi elnökök megkezdett munkája nyomán már évekkel ezelőtt elhatározták, összegyűjtik és rendszerezik is a megyében megtalálható értékeket. „Évről évre sikerül magasabb szintre emelnünk ezt az értékgyűjtő munkát, sorra kerülnek olyan értékek a gyűjteménybe, amelyek hamarosan országos értékek is lehetnek” – hangsúlyozta Molnár Krisztián.

Feszült főzőversenyi pillanatok: vajon kié lesz a legjobb szüreti bográcsétel? A zsűrizést Bede Róbert vállalta
Fotós: Koppán Viktor Dávid

A beszédek után indult meg a hagyományos hintós-kocsis felvonulás, a muzsikát hozzá Varró János népzenész szolgáltatta. Az idei főzőversenyre tetszés szerinti bográcsétellel lehet benevezni, s neves zsűrielnök mustrálta a bográcsok tartalmát. Bede Róbert mesterszakács még főzőbemutatót is tartott. Vidám pillanatokat jelentett a borfelszívó megmérettetés is: a hordóból egy hébérnyi nedűt kellett kinyerni, de az igazán ügyes ezt a mennyiséget aztán maradéktalanul palackba is csorgathatta – ha sikerült, hazavihette.

A legjobb tradicionális szüreti bortolvaj pedig meg is duplázhatta ezt a mennyiséget! A színpad idei sztárfellépői Feke Pál és Bereczki Zoltán voltak, sokan tapsoltak műsorukhoz.

MI KERÜLT FEL EDDIG A FEJÉR MEGYEI ÉRTÉKTÁR LISTÁJÁRA?

1. Az alapi ugrós- és kanásztánc. 2. A pusztaszabolcsi Szent Imre katolikus templom barokk orgonája. 3. Hagyományok Háza – Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény. 4. Alba Regia Táncegyesület. 5. Helytörténeti kiadványok – Pusztaszabolcs. 6. Don-kanyar Emlékkápolna. 7. A pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely. 8. A pákozdi ingókövek. 9. „Az 1848. szeptember 29-i csata”. 10. Az uradalmi magtár Zámolyon. 11. A zámolyi Kerekszenttamási rotunda. 12. A zámolyi temetői templomrom, régi temető. 13. A Jancsárkert termelői piac. 14. Brunszvik Teréz szellemi öröksége, a martonvásári Óvodamúzeum gyűjteménye, épületegyüttese. 15. A Brunszvik család szellemi hagyatéka, Beethovenhez fűződő kapcsolata és a Beethoven Emlékmúzeum. 16. Brunszvik-kastély épületegyüttese és angolkertje. 17. A nagyegyházai Hangistálló. 18. A verebi Kastélyszínház. 19. Pogánykő, a honfoglaláskori sírhely. 20. Bodajki Kegyhely; Kegytemplom, Kolostor, Kálvária, Zarándokudvar. 21. Bodajki Kegyhely Mária-napi Főbúcsú 22. Jakab István László festőművész népi építészetet megörökítő festményei. 23. A bicskei fehérhímzés. 24. A pátkai római kori völgyzáró gát. 25. Az alcsúti platánsor. 26. Fekete Ildikó festett tojásai. 27. A fehérvári Akóts-malom. 28. Molla Szadik sírja és emlékezete (Velence). 29. A velencei szőlész-borász kultúra épített emlékei. 30. A Weinckheim-kastély. 31. Az alcsúti arborétum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában