Nemzeti ünnep

2017.10.17. 09:26

Emlékezzünk hőseinkre! – 1956-os ünnepi programok (folyamatosan frissítve)

Fejér megye – Az 1956. október 23-ai forradalom eseményeiről a megye településein is megemlékeznek. Az ünnepi műsorok mellett egyéb programokat is rendeznek a hét végén.

Munkatársainktól

Fotó: Elekes Gergő

Péntek – október 20.

Dég, 13.30 óra: Ünnepi megemlékezés a színházteremben. A Búzavirág dalkör műsora és az általános iskola diákjainak irodalmi összeállítása. Gárdonyi Sándorné polgármester köszöntője, beszédet mond Lakné Pörös Márta tanárnő. Koszorúzás a Béke téri 1956-os emlékműnél.

Lepsény, 17 óra: Megemlékezés az 1956-os emlékműnél, koszorúzás. 17.30 óra: Ünnepi műsor a művelődési házban.

Mezőszentgyörgy, 17 óra: Megemlékezés és koszorúzás az emléktáblánál (községháza). 17.30 óra: Zenés fényvetítéssel emlékeznek a forradalom hőseire (református templom). 18 óra: Diákok emlékműsora és ünnepi beszéd (művelődési ház).

Nádasdladány, 11 óra: Megemlékezés a közösségi házban, utána koszorúzás.

Sárbogárd, 18 óra: Megemlékezés a művelődési központban. Beszédet mond Sükösd Tamás polgármester, az ünnepi műsorban közreműködnek a gimnázium diákjai. Koszorúzás és mécsesgyújtás a városközpont 1956-os emlékhelyinél.

Sárkeszi, 15 óra: Ünnepi megemlékezés a faluházban, koszorúzás.

Sárosd, 11 óra: Megemlékezés a Kápolnakert közparkban. Felavatják Magyarország Kormánya és az 1956-os Emlékbizottság támogatásával állított 1956-os emlékművet. Beszédet mond Varga Gábor országgyűlési képviselő és Dunkl Gergely polgármester. A műsorban közreműködnek a baptista általános iskola diákjai.

Sárszentmihály, 11 óra: Megemlékezés a közösségi házban, majd az ünnepség után koszorúzás az emlékműnél.

Soponya, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a református templom kertjében. Beszédet mond Béndek József polgármester, a műsorban közreműködnek az általános iskola diákjai.

Szabadbattyán, 12 óra: Emlékműsor az általános iskolában. 18 óra: Megemlékezés, ünnepi műsor és elismerések átadása a művelődési házban. Köszöntőt mond Törő Gábor országgyűlési képviselő. 18.40 óra: Fáklyás felvonulás az Árpád utcán át a Csíkvár térre. 19 óra: Ünnepi köszöntő és koszorúzás az 1956-os emlékműnél (községháza).

Tác, 17 óra: Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére épített emlékmű átadási ünnepsége az általános iskola előtti parkban. Horváth Tamás polgármester köszöntője, beszédet mond Varga Gábor országgyűlési képviselő. Az iskola diákjainak műsora, gyertyagyújtás az emlékműnél.

Úrhida, 11 óra: Megemlékezés a közösségi házban, az általános iskola diákjainak ünnepi műsora. Koszorúzás a Zrínyi utcai közparkban, az 1956-os emlékműnél.

Szombat – október 21.

Jenő, 16 óra: Ünnepi megemlékezés az emlékparkban.

Vasárnap – október 22.

Ráckeresztúr – Október 22-én, vasárnap a Hősök kertjében emlékeznek a település lakói az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

Az ünnepség 15 órakor kezdődik az emlékműnél. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet, közreműködik a Ráckeresztúri Bor-Ászok Dalárda Egyesület.

Hétfő – október 23.

Aba, 10 óra: Ünnepi megemlékezés a Sárvíz művészeti iskola kupolatermében, műsor, beszéd. Koszorúzás az 1956-os emlékműnél, közreműködik Aba Város Fúvószenekara.

Alap, 17 óra: Megemlékezés a művelődési házban. A nyolcadik osztályos diákok műsora. Koszorúzás az emlékparkban.

Csősz, 17 óra: Ünnepi megemlékezés a szoborkertben (rossz idő esetén az önkormányzat nagytermében).

Enying, 10 óra: Megemlékezés a művelődési házban, ünnepi beszédet mond Varga Gábor országgyűlési képviselő. A gimnázium és általános iskola diákjainak műsora. Koszorúzás az 1956-os kopjafánál és a Povl Bang-Jensen emlékkőnél.

Káloz, 17 óra: Felvonulás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. Indulás az iskola elől korabeli viseletben. Séta az emlékműhöz, műsor, koszorúzás.

Lajoskomárom, 16 óra: Ünnepi megemlékezés a mozi helyiségében. Beszédet mond Pirtyák Zsolt polgármester. Ökumenikus istentisztelet, a Gesztenyefasori Iskola műsora, koszorúzás a háborús emlékműnél.

Polgárdi, 18 óra: Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak! Emlékezzünk együtt a forradalom és a szabadságharc hőseire! Találkozás a városházánál. 18.15 óra: Fáklyás séta a megemlékezés helyszínére. 18.30 óra: Megemlékezés az egészségügyi központnál.

Mezőszilas, Nemzeti ünnepünkre, az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára, a Hősök terén emlékeztek a településen. Köszöntőt mondott Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, közreműködött Kutasi Dániel ének és a Németh László Általános Iskola számos diákja. Az ünnepély koszorúzással fejeződött be.

Székesfehérvár, A magyarság zivataros évszázadai Atilától Szent Istvánig címmel Boór Ferenc műegyetemi munkatárs, a Szent György Lovagrend tagja, a Fejér Szövetség alapító társelnöke, a Magyarok Világszövetsége Fejér megyei szervezetének elnöke tart előadást a Fejér Szövetség 388. Hétvezér estjén ma, kedden 18 órakor a Királykút-emlékházban. Az előadó meglepetéseket, merész állításokat ígér. Már a két „főszereplő”, Atila és Szent István alakjának összehasonlítása, egybevetése sem nevezhető mindennapinak.

Igar, Szüreti felvonulást és bált rendeztek a minap a faluban – tájékoztatta a Hírlapot Hadi Éva, lapunk civil tudósítója. Az első közös táncot Igar főterén mutatták be a fiatalok és az óvodások, a gyülekező a faluháznál volt, ahol a támogatók jóvoltából minden résztvevőt gulyással és pogácsával kínáltak a szervezők. A lovas fogatok és a traktorok vidám vonulása végighaladt a falun. Az ifjak több helyen (köztük a polgármesteri hivatal udvarában) is bemutatták a táncunkat. Az esti élőzenés bálra más községekből is ellátogattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában