Rendőrségi tanácsok videó formában

2023.05.03. 12:00

Meghökkentő felvételek hívják fel a figyelmet a csalásokra

Ez az a téma, amit nem lehet elégszer ismételni, átbeszélni! Az elmúlt időszakban több figyelemfelkeltő videó is megjelent az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) jóvoltából, amelyekben az online csalások, és átverések legelterjedtebb formáit mutatják be. Minden esetben a legfontosabb: legyünk körültekintőek és óvatosak!

Kecskés Zoltán

Figyelmeztető jel lehet az üzenet magyartalansága, betűhibák, illetve szokatlan címvégződések.

Fotó: Kecskés Zoltán

Számos, a témában jártas szakember kiemeli, hogy az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja az, ha ismerjük a legjellemzőbb elkövetési módszereket és a gyanús jeleket felismerve nem dőlünk be a csalóknak. 

Sajnos a módszereik egyre kifinomultabbak és egyre változatosabb módon igyekeznek megszerezni az emberektől a különböző személyes adatokat. A rendőrség közlése alapján három különböző típust kell megkülönböztetnünk: a bankok nevében elkövetett csalásokat, az SMS-ben érkezett kártékony kódokat (visszaélnek mobilszolgáltatók, bankfiókok, streaming szolgáltatók nevével) és zsaroló e-maileket. A rendőrségi felhívásban mindegyik módszert részletesen ismerteti, időnként megosztott videóiban pedig további tanácsokkal szolgál. 

Jól képzett szélhámosok

És ha már csalások! A feol.hu-n is már több esetről is beszámoltunk, ahol maguk az érintettek mesélték el történeteiket szerkesztőségünknek. Érdemes ezek között is szemezgetni, a tanulságokat levonni. Februárban például egy váli vállalkozótól akart kicsalni bankkártya-adatokat a magát Steiner Ádámként megnevező álügyintéző, ám  pechére az üzletembert nem ejtették a fejére, ráadásul hangfelvételt is készített a beszélgetésről.

Ugyancsak hasonlóan járt egy érces hangú szélhámos hölgy is, aki egyik munkatársunkat akarta csőbe húzni. A történet hasonló: a bankfiók irányába történt egy sikertelen utalás valamilyen Szabó Zsolt nevére.

De a csalók belebújtak már az áramszolgáltató, vagy éppen a Netflix bőrébe is.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet videója pedig szintén egy tanulságos történetet dolgoz fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!