Ügyészségi hírek

2023.03.07. 13:51

Nagyanyját akarta megölni egy Fejérben élő nő

A Fejér Vármegyei Főügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indítványozta egy nőnek a letartóztatását, aki nagyanyját akarta megölni.

Fejér Vármegyei Főügyészség

Forrás: Pexels.com

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított együtt élt a 78 éves nagyanyjával egy Fejér megyei településen. Köztük rendszeresek voltak a nézeteltérések a gyanúsított életmódja és anyagi problémái miatt. A nő dolgozni nem járt, nagyanyja pénzéből tartotta fenn magát. 2023. március 4-én is összeveszett a nagyanyjával, mivel nem adott neki pénzt dohánytermék vásárlására. A gyanúsított végül vásárolt magának dohányárut, azonban amikor hazaérkezett, bezárta a ház ajtaját és a kulcsot magánál tartotta. A konyhában magához vett egy 20 cm pengehosszúságú kést és a nagyanyja megölésére irányuló kijelentéssel bántalmazni kezdte a mozgásához járóbotot használó asszonyt. Ennek során kézzel meglökte, a fejét megütötte, majd a kezében lévő kés nyelével ütötte a karját, a kés élével szúró-vágó mozdulatokat tett a mellkasa irányába, amelyet az asszony az alkarjával próbált elhárítani. A sértett segítségért kiáltott, amelyet meghallott a szomszéd és értesítette a rendőrséget. Az asszony a rendőrség kiérkezéséig a ház pincéjébe zárkózott be.

A gyanúsított korábban, 2021. július 4-én már bántalmazta a nagyanyját, amelyre tekintettel az ügyészség vele szemben súlyos testi sértés kísérlete miatt vádiratot nyújtott be a Székesfehérvári Járásbíróságra. A gyanúsított így cselekményét ugyanazon sértett sérelmére, büntetőeljárás hatálya alatt állva követte el.

A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel – amely 10 évtől 20 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés – a nő vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. A bűncselekmény jellegére és motivációjára, valamint a büntetőeljárás hatálya alatt ugyanazon sértett sérelmére történő ismételt elkövetésre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a vele egy háztartásban élő asszony sérelmére újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el, ezért a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a nő letartóztatását, amelynek végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki. A bíróság döntése fellebbezés hiányában végleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!