Segítség

2023.02.06. 10:40

Törökországi földrengés: készenlétben van a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata

A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata legutóbb 1999-ben dolgozott Törökországban, az akkori földrengés után.

Tihanyi Tamás

A baptisták mentőcsapata az 1999-es földrengés helyszínén

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport – 14 fővel és egy mentőkutyával – Pavelcze László veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett ismét készültségben van, indulásra készen áll, mivel a török hatóságok nemzetközi segítséget kértek. A mentőcsapatot egyébként jelenleg a Fejér vármegyei Pákozdról irányítják.  

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfőn hajnalban. A legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, amelynek epicentruma 18 kilométer mélyen volt, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre. Az eddigi adatok szerint legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi rengéseknek. Legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól. A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik. Eddig 45 ország ajánlotta fel a segítségét.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!