Pénzbüntetésre számíthat

2023.02.28. 13:40

Jogosulatlanul igényelt vissza adót egy nő Székesfehérváron

A Székesfehérvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt vádat emelt azzal a nővel szemben, aki az adóhatóságot tévedésbe ejtve, házastársa személyi jövedelemadóját saját maga részére visszaigényelte.

Főügyészség

Illusztráció!

Forrás: Pexels

A vádlott és férje 2021 májusában külön költöztek, élet- és vagyonközösségük megszakadt. A nőnek 2021-ben munkaviszonyból származó jövedelme után személyi jövedelemadót nem kellett fizetni.

A vádlott úgy határozott, hogy az adóhatóságot tévedésbe ejti, különélő férje tudta és beleegyezése nélkül nevében, gyermekeikre figyelemmel adóvisszatérítési nyilatkozatot nyújt be az adóhatósághoz. A nő a férfi ügyfélkapuját használta a nyilatkozat előterjesztéséhez, amelyben a férfi 2021-es jövedelme után megfizetett személyi jövedelemadót mintegy 555.000,- Ft összegben saját magának visszaigényelte. A nő az összeget a saját nevén lévő bankszámlára kérte utalni, az utalás 2022. február 10-én megtörtént.

Az ügyészség vádiratában a nővel szemben, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabását, valamint a sértett által előterjesztett polgári jogi igény elbírálását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!