2022-ben 320 kiskorú tűnt el Fejérben

2023.01.28. 20:00

Feleannyi gyermek tűnt el a megyében tavaly, mint 2021-ben

Sajnos nap mint nap látni a rendőrség honlapján, hogy eltűnt gyermekeket keresnek. Vannak, akik már egy-két óra elteltével megkerülnek, de akadnak olyanok is, akiket hónapokig, netán évekig keresnek a hatóságok.

Déri Brenda

Vörös Ferencné a Bűnmegelőzési Osztály vezetője ismertette az adatokat.

Fotó: Déri Brenda

Szomorú tény, hogy nem minden kiskorú nőhet fel ideális családi és szociális körülmények között, így állami gondozottság alá kerül. Az okok igen sokrétűek, előfordul, hogy habár a gyermek a szüleivel él, de az otthoni családi környezet nem megfelelő számára és az állam úgy dönt, hogy kiemeli onnan. Míg vannak olyan esetek, amikor a kiskorú idő előtt veszíti el a szüleit és nincs más rokon vagy hozzátartozó, akihez menni tudna, ebben az esetben is állami gondozottság alá helyezik őt.

A gyermekeltűnések pedig nagyban függenek ezektől a tényezőktől, ugyanis az a rendőrség tapasztalata, hogy nagyobb arányban azok a 18. életévüket be nem töltött fiatalok szöknek el, akik gyermekotthonokban élnek.

Megkerestük a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy osszák meg velünk a gyermekeltűnéssel kapcsolatos tapasztalataikat és avassanak be minket a keresés folyamatába. Vörös Ferencné rendőr alezredes, a megyei rendőrség bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, hogy a tavalyi év során mintegy 18 ezer kiskorú tűnt el országosan.

 – A 18 ezer eltűnt kiskorúból közel 15 ezer az, aki már betöltötte a 14. életévét. Jó hír, hogy megyénkben azonban ez a szám jóval alacsonyabb, 370 fő volt. Több mint a felére redukálódott az eltűnt gyermekek száma, mint 2021-ben, amikor 620 bejelentést kaptunk. Kirívó számadatok azokat a területeket jellemzik, ahol valóban a gyermekotthonok vannak és állami gondoskodásban lévő kiskorúak laknak. Esetükben javarészt az a tendencia figyelhető meg, hogy nem jelennek meg az otthonban abban az időpontban, amit a nevelőjük megadott nekik. Mivel a többség ott él ugyan, de nem ott tanul, ezért lehet, hogy a nevelő csak délután tudja meg, hogy a gyermek órákkal ezelőtt eltűnt. Ezek a gyerekek többnyire elmennek a barátokkal, meglátogatják a szülőket vagy császkálnak valahol, majd pár órával vagy egy-két nappal később maguktól visszamennek az otthonba. A nevelőknek azonban egyből bejelentést kell tenni a rendőrségen, ha nem érkezik meg a kiszabott időpontra a kiskorú. Ezt követően pedig egyből kiadjuk a körözést, megkeressük az esetlegesen fellelhető lakcímét és az ahhoz legközelebbi rendőrkapitányságot. Illetve felvesszük a kapcsolatot a kórházzal és egyéb szociális intézettel, ahol még lehet a gyermek – részletezte az alezredes.

Majd azt is hozzátette, hogy olyan esetek is vannak, amikor a szülői láthatásból nem szeretne visszatérni az kiskorú és csak később jelentkezik, mint ahogy kellett volna. Az egyik legrosszabb végkifejlete a gyermekeltűnéseknek pedig az, hogy a nagyobbakat kedvező ígéretekkel és munkával külföldre csábítják, ahol prostitúcióra kényszerítik.

Ami az eljárás folyamatait illeti, a megye vonatkozásában a főkapitányságnak akkor kell az Országos Rendőr-főkapitányságnak felterjesztenie az eltűnést, ha az eltűnt személy nem lesz meg 90 napon belül. Az osztályvezető tájékoztatása szerint 46 esetet a városi rendőrkapitányságok terjesztettek fel szakirányításra a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályára, és ebből 9 esetben volt szükséges tovább küldeni az ORFK-ra szintén szakirányításra, ellenőrzésre.

 A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság évről évre részt vesz az Ezer Lámpás Éjszakáján, aminek keretén belül igyekeznek felhívni a figyelmet a gyermekeltűnések problémájára, az esetleges okokra és mindenekelőtt a megelőzésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!