Az állampolgárok szolgálatában

2022.12.27. 18:45

Sok munkája volt a tűzoltóknak karácsonykor? – A megyei katasztrófavédelmet kérdeztük

Mit csináltak a szolgálatban lévő megyei tűzoltóink karácsonykor? Vigyáztak ránk! A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóosztályát kerestük és kértük meg, hogy adjanak tájékoztatást az ünnepi riasztásokról. Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, szóvivő helyettes válaszolt megkeresésünkre.

Kecskés Zoltán

Forrás: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Mint megtudtuk, a megyei katasztrófavédelem részéről az ünnepi napokon 29 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Ebből a legtöbb esetben a szén-monoxid-érzékelő jelzett, de tűz- és káresetnél is volt jócskán dolguk a hivatásos és önkormányzati lánglovagoknak. Összesen 65-en voltak szolgálatban naponta és vigyáztak az állampolgárokra a háromnapos ünnepen.

Farkas-Bozsik Gábor kiemelte, hogy Vál külterületén kétszer is szükség volt beavatkozásra. 23-a éjjelén mintegy ezer nagyméretű körbála égett a Szent Mihály majorban és valamikor 24-én kora délután lett biztonságos a terület, míg 25-én az Aligvári dűlőknél (a Kajászó és Vál közötti külterületen) egy személyautó égett teljes terjedelmében. Mindkét esetben tűzvizsgálati eljárás indult a körülmények kivizsgálása érdekében, amely akár 60 napig is eltarthat. Míg az előbbinél (szalmabála) nem zárható ki az idegenkezűség, bűncselekmény gyanúja áll fenn, addig az Aligvári dűlőknél nincsen szó erről, de pontosat a hivatalos eljárás lefolytatása után lehet mondani. December 25-én, Székesfehérváron pedig egy társasház szemétledobójában csaptak fel a lángok. Utóbbi tűz miatt 78 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az épületet, de szerencsére senki sem sérült meg. 26-án este Bicskén, a Batthyány Lajos utcában keletkezett tűz egy családi ház konyhájában, ahol a hűtőszekrénynél és annak környezetében kellett oltást végezni, de egy vízsugárral sikerült eloltani a lángokat.

A helyettes szóvivő jelezte: Móron egy többszintes társasház egyik lakásában (december 24.), valamint egy kisapostagi és egy székesfehérvári családi házban (december 26.) is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő. A móri esetnél szenteste volt szükséges arra, hogy a négytagú család elhagyja otthonát és a rokonoknál töltse az éjszakát, míg a másik két riasztásnál a cserépkályha üzemen kívül helyezésével megoldódott a probléma, más fűtési rendszerrel fűtöttek tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!