Frissen Fejérből

2022.11.07. 14:51

Elszállították a Fehérvár határában talált II. világháborús robbanóeszközöket

Október végén adtunk hírt arról, hogy a város határában illegális kincskeresők több robbanószert hagytak maguk után a régészeti területen, ahol mentőásatást folytatnak a Szent István Király Múzeum régészei. A tűzszerészek azóta a helyszínen jártak, erről tájékoztatták lapunkat.

Tóth Sándor

A rendőség lezárta a veszélyes területet Fehérvár határában

Forrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje, Gajdos Milán főhadnagy közlése szerint október 26-án érkezett rendőrségi bejelentés a honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy egy elmállott bőröndben gyaníthatóan katonai eredetű robbanóeszközök kerültek elő a Fehérvár külterületén zajló ásatáson. A november 3-án helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok műszeres keresést folytatott az említett helyszínen. Ennek köszönhetően öt 45 mm-es szovjet páncéltörő gránátot, egy 45 mm-es szovjet repeszgránátot, kettő F1-es szovjet kézigránátot, valamint egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert és gyújtószerkezet maradványt emeltek ki a földből. A megtalált II. világháborús robbanóeszközök szállítható állapotban voltak, így azokat a tűzszerészek a honvédség központi gyűjtőhelyére vitték későbbi megsemmisítés céljából.

Gajdos főhadnagy fontosnak tartotta azt is tudomásunkra hozni, a tűzszerész műveletet még nem zárták le, mivel október 29-én újabb bejelentést kaptak a rendőrségtől további robbanótestekről az érintett régészeti területen. A vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően kezelik ezt a bejelentést, várhatóan napokon belül ismét átvizsgálják a tűzszerészek ezt a helyszínt is.

A tűzszerészek által a helyszínen talált robbanóeszközök
Forrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Megtudtuk azt is, a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére évente átlagosan kétezer rendőrségi bejelentés érkezik az ország területéről. Jellemzően II. világháborúból visszamaradt robbanószerekkel kapcsolatban. Ezek legtöbbször különböző mezőgazdasági földmunkák, illetve építkezések során kerülnek elő. Az alakulat számára minden esetben fontos a még mindig veszélyes robbanóeszközök kezelése és ártalmatlanítása az emberek biztonsága érdekében. Nem végeznek összesítést a bejelentett helyszíntípusok gyakoriságáról, így arról nincs számszerű adatuk, hogy régészeti területről milyen gyakorisággal szállítanak el veszélyes robbanószereket.

Nyilván nem számít teljesen egyedi esetnek – főleg olyan háborús hadszínterek körzetében, mint Székesfehérvár –, hogy a veszélyes harcászati lövedékek, lőszerek, kézigránátok és a földben rejlő régészeti leletek egy helyen fordulnak elő. Nemcsak a rablóásatást végzőket, hanem bárkit nem várt veszélyhelyzet fenyegethet. Ezért is illeti külön köszönet az ismeretlen bejelentőt, aki a Szent István Király Múzeumhoz fordult a példátlanul durva illegális feltárás miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!