Frissen Fejérből

2022.10.03. 13:22

Vagyonvédelmi vetélkedőt tartottak az Idősek világnapja alkalmából

Az ENSZ Közgyűlése határozata alapján 1991 óta minden évben október 1-jén tartják az Idősek világnapját, ráirányítva a figyelmet a korosztályt érintő problémákra, az áldozattá válás magasabb kockázatára és a megelőzés lehetőségeire.

police.hu

Forrás: police.hu

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei az Idősek világnapja alkalmából, 2022. október 3-án a főkapitányság épületében látták vendégül a térség nyugdíjas klubjainak vállalkozó szellemű képviselőit, és hívták őket „Érveket az éveknek!” vagyonvédelmi vetélkedőre. A program célja az volt, hogy felhívják az időskorúak figyelmét a rájuk leselkedő bűncselekményekre, a gyakori elkövetési módokra és a megelőzési lehetőségekre.  

A bűnelkövetők gyakran kihasználják az idősebbek segítőkészségét, jóindulatát, illetve azt, hogy könnyen el tudják terelni a figyelmüket. Jellemzően a tisztességtelen szándékkal házalók lopják meg az időseket. Pénzváltás ürügyén vagy támogatás ígéretével vetetik elő az egyedül élőkkel a hosszú idő alatt összegyűjtött pénzüket, értékeiket, majd egy óvatlan pillanatban magukhoz veszik azt. A tűzifával csalók is legtöbbször időseket károsítanak meg. Az úgynevezett unokázós csalók módszere pedig az, hogy az idős éveiben járó áldozattal elhitetik, hogy közeli hozzátartozója, gyermeke vagy unokája került bajba, akin életmentő műtétet hajtanak végre vagy fogva tartják, és az ő megbízásából telefonálnak. A bűnelkövetők ilyen és ehhez hasonló ürüggyel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy készpénzt, vagy ékszert adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek.

Kérjük, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a rendőrség tanácsait:

  • Ne engedjenek be házaló árusokat ingatlanjaikba!
  • A piaci ártól jóval olcsóbb termék vásárlását jól fontolják meg! Csábító lehet az ilyen ajánlat elfogadása, azonban a hirtelen meghozott döntések mindig nagyobb kockázattal járnak!
  • Megtakarításukat pénzintézetekben tartsák, ne otthonukban!
  • Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
  • Amennyiben gyanús telefonhívást kapnak, amelyben rokonuk megsegítésére kér értéket a hívó fél, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot hozzátartozójukkal, mert ezzel ellenőrizni tudják a hívás valódiságát, vagy tegyenek fel ellenőrző kérdéseket, amelyek segítségével meg tudnak győződni a hívó személyazonosságáról!
  • Soha ne adjanak át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt és nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Gyanús idegen látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
  • A családtagok, rokonok, barátok rendszeresen beszélgessenek a veszélyeztetett korosztály tagjaival a bűncselekményekről, bűnelkövetési módszerekről, és készítsék fel a hozzátartozójukat, mit tegyenek, ha hasonló szituációba kerülnek!
  • Bűncselekmény, vagy annak gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es telefonszámon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!