Harminc éve történt

2022.09.26. 10:16

Tragédia Agárdon - tizenhat halottal

1992. szeptember 26-án 16 óra 55 perckor egy fénysorompóval biztosított útátjáróban Agárdnál, egy 100 km/órával haladó mozdony elgázolt egy német turistákat szállító német rendszámú Mercedes autóbuszt, amely tilos jelzés ellenére ment a sínekre. A buszon utazó tizenkilenc utasból tizenhatan szörnyethaltak. A buszvezető könnyebben, ketten súlyosan sérültek meg. A baleset közelében később emlékművet állítottak.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Archív

Tizenhat halottja, két súlyos és egy könnyebb sérültje van annak a szerencsétlenségnek, amely szombat délután 16 óra 55 perckor Agárd belterületén, a Camping utca és a vasút kereszteződésében történt - írta meg a Fejér Megyei Hírlap a tragédiát követő hétfői lapszámban. 

A rendőrségi jelentések szerint D. K. 54 éves német állampolgár az MXX 8791 forgalmi rendszámú Mercedes kisbusszal az alsó, tóparti úton Fehérvár irányából közelítette meg a fénysorompóval biztosított vasúti átjárót, jobbra kanyarodva tartott a 70-es út felé. Már csaknem azért, amikor a Székesfehérvár felől érkező szóló mozdony „elkapta” az autóbusz hátulját: az ütközés következtében a gépkocsivezetőn kívül valamennyi utas kizuhant a buszból (összesen tizenkilencen tartózkodtak a járművön, valamennyien német állampolgárok, üdülők). Tizenöt személy a helyszínen, egy a mentőautóban halt meg, ketten súlyosan, egy személy könnyebben megsérült. A gépkocsivezetőt törésekkel szállították kórházba. A holttestek azonosítása vasárnap még tartott, amiként a helyszíni szemle is vasárnap folytatódott, számos szakértő bevonásával. Az eddigi adatok szerint a fénysorompó szabályosan működött, a baleset bekövetkezésekor pirosat mutatott - így folytatódott a tudósítás. 

Fotós: Archív

Megdöbbentő képsorok: megroggyant kisbusz a síneken, oldala kiszakadva, üvegszilánkok, szétszórt alkatrészek, ruhaneműk, félpár cipő, ajándéknak szánt szalámi, pirospaprika és fekete fóliával letakart tetemek. Leírhatatlan mindaz, ami a mozdony és a Mercedes kisbusz ütközése után maradt az agárdi vasúti átjáróban, valamint a sínek melletti ház kertjében. A balesetet szenvedettek közül többen olyan szerencsétlenül zuhantak ki a járműből, hogy testük darabokra szakadt, mások szinte a felismerhetetlenségig törték össze magukat. Az egyik idős ember a kert udvarában lévő kis építmény ajtaját bezúzva lelte halálát.

Szinte lehetetlen volt túlélni a csattanást, ugyanis a mozdony százkilométeres sebességgel robogott Budapest irányába. Mint megtudtuk, a mozdony vezetője az agárdi állomás takarása miatt szinte semmit nem látott, csak azt, hogy előtte „áll” a fehér mikrobusz. A nyílt pályán, jóval a baleset színhelye után sikerült megfékeznie a mozdonyt. Az első kihallgatások után csak annyit tudtak megállapítani az illetékesek, hogy a német csoportot szállító Mercedes jobbra kis ívben kanyarodott a vasúti átjáróra. Az autóbusz-vezető vallomása szerint a nap sugara erősen megvilágította a fénysorompót, nem észlelve a veszélyt, felhajtott a sínekre. Az autóbusz végét kapta el a vasúti mozdony... 

A szerencsétlenül jártak egy kis német településről érkeztek pénteken este Agárdra. Többségük idős ember, 60-70 év közötti. Szombaton délelőtt Pestre mentek, majd hajókáztak a Velencei-tavon. Délután öt órára várták a csoportot a Viking Hotelba, hogy este a Szúnyog-szigeti halászcsárdában búcsúvacsorán vegyenek részt. Vasárnap reggel indultak volna haza...Tizenhatan soha nem térnek vissza otthonukba, s köztük az a magyar férfi sem, aki az útiokmányok szerint már német állampolgárságú volt - így tudósítottak a tragédiáról és annak helyszínéről a hírlap újságírói (Móré-Orbán) 1992-ben. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!