Megelőzés

2022.08.27. 17:08

Életet menthetnek a füstérzékelők

A Fejér Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatója szerint megyénkben évente átlagosan 230 lakástűz keletkezik. Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel hozhatók összefüggésbe.

Hajdú Marianna

A kép illusztráció!

Forrás: Pexels

Tűz bármikor keletkezhet az év bármely szakában, és az időjárás sem tényező a kialakulásukban. Természetesen itt a lakástüzekről beszélünk. 

Nincs olyan hónap, amikor ne riasztanák a tűzoltókat tűzhelyen felejtett étel miatt keletkezett tüzekhez.

Lakástűznél mégsem maga a tűz jelenti a legnagyobb veszélyt, - ahogy a  Katasztrófavédelem is írja oldalukon - hanem a keletkezett füst és annak a belégzése.  

Ezért minél korábban vesszük észre a tüzet, annál nagyobb eséllyel tudunk megmenekülni a nagyobb bajtól, végzetes esetben a tragédiától. A gyors reagálás lehetővé teszi az azonnali segítségkérést, a tűzoltók értesítését.

Ekkor tesznek jó szolgálatot számunkra a füstérzékelő készülékek. A tűz keletkezése elején létrejövő füstöt máris észlelik, és átlagosan egy percen belül, hangos sípolással jeleznek.

Az alvó embert is képesek hangjukkal felébreszteni és lehetőséget adnak a menekülésre, de a kisebb tüzeket akár el is olthatjuk. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!