Frissen Fejérből

2022.07.04. 14:45

Újraélesztettek egy férfit a székesfehérvári strandon (frissítve)

Székesfehérváron kérték a mentők gyors segítségét egy 55 év körüli férfihez, aki a helyi strandon merült el a víz alá a hétvégén.

Horváth-Buthy Lilla, Kecskés Zoltán

Forrás: Városgondnokság

Több szemtanú is a segítségére sietett, azonnal mentőt hívtak, majd miután sikerült a fuldoklót kivinni a partra, a tapasztalt mentésirányító instrukciói szerint megvizsgálták a férfit, aki már nem lélegzett. Szerencsére egy szabadnapos orvos is épp ott volt, aki rögtön megkezdte az újraélesztést, melyhez a strandon található félautomata defibrillátort is használta. Perceken belül helyszínre érkezett a mentő is: emelt szinten folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett szakszerű mellkasi nyomásoknak köszönhetően rövid időn belül sikerre vezetett. A beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők - számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán. 

Frissítés: 

Bozai István városgondnok az esettel kapcsolatban azt mondta, hogy az 55 év körüli férfi nem fuldoklott, hanem rosszul lett a 120 cm mély sodrómedencében, ahol sok fürdőző tartózkodott. Hangsúlyozta, hogy abban a pillanatban, ahogy a városi strand vízimentője észlelte a bajt, a strandolók segítségével kihúzta a bajbajutottat a partra, akinek az újraélesztését rögtön megkezdte a műszakvezetővel együtt. A helyszínen tartózkodó szabadnapos orvos pedig folytatta a szakszerű beavatkozást egészen a mentők kiérkezéséig. A városgondnok továbbá mielőbbi felépülést kívánt a betegnek, akinek az állapotáról bővebb információval nem rendelkezik.

Sikerült megszólaltatnunk egy szemtanút is, aki gyors és higgadt életmentésről számolt be: „Én az újraélesztést láttam csak, és hallomásból tudtam, hogy rosszul lett a vízben az illető,  ahonnan fegyelmezetten húzták ki a partra. Szakszerűen cselekedett az orvos, és egy hölgy is vele együtt. Végig segítettek a mentősöknek a megérkezés után is! Gyors felépülést kívánok a betegnek!"

A Városgondnokság hivatalos közleményben számolt be az esetről:

2022. július 1-én, pénteken 16.30 perckor a székesfehérvári strand sodró medencéjében eszméletét vesztette egy vendég és elmerült a vízben. Szolgálatot teljesítő vízi mentő kolléga azonnal kimentette a vízből és elkezdte a szakszerű újraélesztését. Helyszínen vendégként tartózkodó orvos pedig néhány perc után átvette az újraélesztés folyamatát a strandon rendszeresített defibrillátor készülékkel és egészen a mentők megérkezéséig, mintegy 15 percig folytatta az. Kiérkező mentők folytatták az újraélesztést és a Szent György Kórházba szállították az újraélesztett embert.

A betegnek mielőbbi gyógyulást kívánunk! Köszönjük minden mentésben résztvevő segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!