Segíthetünk is vele másokon

2022.07.06. 20:00

Nem kötelező, de erősen ajánlott egy tűzoltó készülék az autónkba

Számos olyan esetről lehet hallani, amelynek során akár belső meghibásodás, akár külső hatás következtében kigyullad egy-egy személyautó. Éppen ezért, bár nem kötelező, mégis ajánlott, hogy járművünkben rendszeresen legyen tűzoltó készülék.

Baráth Eszter

Fotónk illusztráció

Forrás: Pixabay

– A gyors reagálás és az oltás azonnali megkezdése révén az sutóban keletkezett károk jelentősen csökkenthetők, ha van nálunk egy 2 és 6 kilogramm közötti töltéssúlyú készülék – mondta kérdésünkre Szabó-Bisztricz Anett tűzoltószázados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Sokan talán automatikusan az ABC porral oltó készülékre gondolnak, és bár ez is hasznos lehet, Szabó-Bisztricz Anett mégis az ABF habbal oltó készülék beszerzését javasolja. Előbbi kis porszemcséi a motortérbe kerülve meghibásodást okozhatnak, ezzel szemben a habbal oltó készülék további előnye, hogy hűtő hatásának köszönhetően csökken a visszagyulladás lehetősége.

A tűz továbbterjedését minden esetben akkor van esélyünk megakadályozni, ha a keletkezést követően a lehető legrövidebb időn belül megkezdjük az oltást. Nincs ez másként az autók esetében sem. – A járművekben található nagy mennyiségű éghető anyag miatt akár egy-két perc alatt is lángba borulhat a teljes autó – hangsúlyozta a szóvivő. Éppen ezért, abban az esetben, ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, esetleg lángok csapnak ki a motortérből, esetleg a műszerfal szellőzőnyílásaiból, azonnal félre kell állni, leállítani a motort és mindenkinek el kell hagynia a járművet. – Amennyiben a motortér felől tapasztalunk tűzre utaló jeleket, lassan, lehetőség szerint oldalról és csak olyan mértékben emeljük fel a motorháztetőt, hogy a tűzoltó készülékkel a résen keresztül be tudjuk juttatni az oltóanyagot – emelte ki az oltással kapcsolatban Szabó-Bisztricz Anett.

Amennyiben van tűzoltó készülék az autónkban, más bajbajutottaknak is segítséget tudunk nyújtani. Ugyanakkor, ha nem is tudunk megállni és segíteni, vagy nincs szükség készülékünkre, mert már éppen zajlik az oltás, a lehúzódott autó közelében fokozott figyelemmel kell közlekedni, hogy ne történhessen gázolás vagy közlekedési baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!