Frissen Fejérből

2022.07.02. 07:00

Fejér megyét is elérte az idei vízi tragédiák sora - Csak ott fürödjünk, ahol az biztonságos!

Június 28-án, kedden, egy 80 hektáros szári gyümölcsösben a meggyet szedő nyári szezonmunkások bemásztak az öntözővíz-tározóba fürdeni.

Tihanyi Tamás

Pavelcze László, a Rescue24 mentőcsoport vezetője

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sajnos két úszni nem tudó fiatalt a gazdaságban dolgozóknak kellett kimenteni. Mindkettőjüket életveszélyes állapotban szállították el, az egyikőjüket a mentőknek sem sikerült megmenteni. A víztározót öntözésre használják és körbe van kerítve, de ez nem akadályozta meg az áldozatokat abban, hogy megkísértsék a sorsot. A megyét is elérte tehát az idei vízi tragédiák sora. Szomorúan kezdődött a nyári szezon: a közelmúltban egy tornanádaskai és egy bódvalenkei fiú veszett a Balatonba, majd bő egy hete egy 16 éves fiatalembert nyelt el a Tisza Tokajnál. 

– A legegyszerűbb megelőzési módja az ilyen baleseteknek az, hogy egyáltalán ne menjen senki olyan helyszínen vízbe, ahol tilos a fürdés! – jelentette ki nyomatékkal Pavelcze László, a pákozdi székhelyű HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport vezetője. – A tiltott helyek veszélyesek, ráadásul nincs a helyszínen megfelelően felkészített szakember és felszerelés mint ott, ahol vigyáznak arra, hogy a fürdőző biztonságban legyen.  

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor sokan megpróbálnak spórolni azzal, hogy olyan helyen merészkednek a vízbe, ahol nem kell strandbelépőt fizetniük. Ilyenek például a bányatavak, ahol különböző veszélyek leselkednek a fürdőzőkre: a víz változó hőmérséklete, a mélysége, de a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy legtöbbször senki nincs, aki a bajba jutottnak segíteni tudna. 

– A bányatavak esetében veszélyes, hogy a víz különböző rétegeiben minden rétegnek más-más a hőfoka. Minél mélyebb egy ilyen tó, a vize annál hűvösebb. Az sem kizárható az ilyen helyeken, hogy valaki gyanútlanul lépve hirtelen egy többméteres vízalatti szakadékban találja magát. Az pedig akár a Velencei-tónál vagy a Balatonnál is megtörténhet, hogy azon a területen, ahol a fürdőző kétméteres mélységet remél, mindössze egy harminc centis homok-, vagy kavicspadra ugrik: ilyenkor a nyakcsigolya sérülhet meg nagyon súlyosan, amit légzés- vagy izombénulás követhet. Sok vízterület medre kiszámíthatatlan.  

Pavelcze László nagyon sok olyan vízi balesetre emlékszik vissza, amelyek pályafutásának elmúlt 35 éve alatt következtek be. Ezek többségét a felelőtlen viselkedés okozta. A szakember megismételte: nagyon fontos, hogy mindenki csak ott fürödjék, ahol azt engedélyezték, mert annak, aki megpróbálja megspórolni a belépődíjat, gyakran az egészségével, vagy akár az életével kell fizetnie.   

– Elszámolhatják magukat az emberek, s ahogy nézzük az idei statisztikákat, látjuk, hogy sajnos máris nagyon magas a meggondolatlanságból eredő balesetek, akár a halálesetek száma a vízpartokon. Sokan nem mérik fel megfelelően saját tudásukat és a lehetséges veszélyeket. Sok gyerek megtanult úszni, ám azt az úszástudást nem szabad összetéveszteni a vízbiztonsággal: ez egyébként érvényes a vízimentő szakemberekre is. Lehet, hogy valaki elméletben kiválóan megtanulta a vízimentés fortélyait, de ez nem jelenti azt, hogy maximális biztonsággal dolgozik a víz közelében. Fontos, hogy akinek nincs megfelelő vízbiztonsága, ne szégyellje felvenni a mellényt, azt nem ok nélkül találták ki, ha valaki nem érzi magát tökéletes biztonságban, használja!  

A Rescue24 mentőcsapat tagjai a közelmúltban programot indítottak annak érdekében, hogy minél többen tudjanak segíteni a bajba jutottakon: és nem csak a vizek a partján, adott esetben bárhol. Iskolai, munkahelyi közösségekben oktatnak, ha hívják őket.   

– Mindenkinek a kezében ott van a segítségnyújtás lehetősége, ezért hívjuk a programot úgy, hogy „A hős benned van”. Már azzal is nagyon sokat tehetünk, ha mentőt hívunk a helyszínre, de mi azt szeretnénk, hogy minél többen merjenek maguk is segíteni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!