Frissen Fejérből

2022.02.25. 15:00

Rabszolgaként tartott két hajléktalan férfit egy emberkereskedő Ercsiben

A Fejér Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki 2016. és 2019. között két kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit megtévesztéssel munkavégzésre vett rá, a jövedelmüket elvette.

Fejér Megyei Főügyészség

Forrás: Pixabay

A vádirat szerint a férfi rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért 2016-ban  elhatározta, hogy hajléktalanokkal fog munkát végeztetni, a bérüket megtartja, illetve az  egyéb társadalombiztosítási és szociális ellátásaikból származó jövedelmüket is  megszerzi. A vádlott elhatározásának megfelelően Budapesten, a Nyugati pályaudvar  könyékén, továbbá Kaposváron hajléktalanokat keresett.

 

Kaposváron megismerkedett a 60 éves sértettel, akinek munkát és munkabért ígért. A férfi  a sértettet Ercsiben, a háza melléképületében lévő kazánházban szállásolta el, amelyben  tisztálkodási lehetőség, illetve illemhely nem volt. A sértett hat napot dolgozott Budapesten,  egy posta és egy irodaház takarítását végezte. A 60.000,- Ft-os munkabérét a vádlott vette  át, abból csak néhány ezer forintot adott át a sértettnek, a többit megtartotta a napi egyszeri  étkezés és a szállás fejében. A vádlott rávette a férfit, hogy az ingatlanába bejelentkezzen,  a postai küldemények átvételére adjon neki meghatalmazást, amellyel a sértett 23.000,- Ft-os szociális járadékát átvette. Az így megszerzett 160.000,- Ft – ból a sértettnek nem  juttatott semmit.  

 

A vádlott Budapesten a Nyugati pályaudvarnál megismerkedett a 65 éves férfival, akinek  hasonló ajánlatot tett, és akit szintén a kazánházban szállásolt el. A sértett házkörüli  munkákat végzett, a vádlott lakóháza felújításánál segédkezett, feladata volt az állatok  ellátása, a ház környékének takarítása, a háziállatok gondozása, illetve tűzifa  összevágása. A sértettnek mindezek mellett Budapesten is dolgoznia kellett. A vádlott  rávette a férfit, hogy neki és családtagjainak állandó meghatalmazást adjon, amely alapján  a sértett nyugdíját felvette, azonban abból nem részesítette. A férfi 2018. és 2021. között  összesen mintegy 2.100.000,- Ft nyugellátást vett fel a sértett helyett. A vádlott által  biztosított, emberi lakhatásra alkalmatlan szállás és a nyújtott napi étkezés nem állt  arányban a sértett által ténylegesen elvégzett munkával, valamint a tőle elvett nyugdíj  összegével.  

Az ügyészség vádiratában a terhelttel szemben fegyházbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltást, valamint a bűnös vagyon elvonását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!