Frissen Fejérből

2022.02.24. 19:05

8 évre ítélték a férfit, aki fegyveres rablást követett el Fehérváron

A Székesfehérvári Törvényszék a mai, csütörtöki napon jogerősen befejezte a jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntetténen kísérlete és további bűncselekmények miatt indult büntetőeljárást.

Székesfehérvári Törvényszék

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vádlott az előkészítő ülésen a vádirat szerinti beismerő nyilatkozatott tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezen beismerő nyilatkozatát a bíróság elfogadta. Ekként az ítélet a vádiratba foglaltakkal egyezően állapította meg a tényállást az alábbiak szerint.

 

A vádlott 2020. októberig jelentősebb összegű hitel- és magánkölcsön tartozást halmozott fel, ezért elhatározta, hogy bűncselekmény elkövetése útján szerez pénzt. Elhatározásának megfelelően 2020. október 5. hajnali óráiban egy székesfehérvári üzletbe a kirakatüveget betörve behatolt és az ott talált készpénzt eltulajdonította. Ezt követően a fennálló tartozásait nem rendezte, adósságát további magánszemélyektől felvett kölcsönökkel gyarapította, ezért elhatározta, hogy ismételten bűncselekmény útján szerez pénzt. Ezért 2021. január 25-én reggel megjelent korábbi munkahelyén, egy székesfehérvári cég telephelyén és a gazdasági társaság jelen lévő dolgozóit a nála lévő fegyvernek tűnő tárggyal fenyegette azért, hogy a helyszínen egy széfben tartott nagyobb összegű készpénzt neki adják át. Az egyik sértett azon megjegyzésére, hogy szerinte a fegyver nem valódi, a gyanúsított az átlagember számára megtévesztésig egy kézi lőfegyverre hasonlító gázriasztó pisztollyal a mennyezet felé lőtt, majd határozottan követelte a kassza és a széf kinyitását. Az egyik sértett tájékoztatta a gyanúsítottat, hogy a kasszában nincs pénz, a széf kulcsa feltehetően a raktárban tartózkodó munkatársánál van és megkérte a kollégáit, hogy akinél van készpénz, az adja át a gyanúsítottnak. A fenyegetés hatására a jelen levő másik sértett 15 ezer forint készpénzt adott át a táskájából a gyanúsítottnak. Ezt követően a gyanúsított a széf kulcsának birtokosát megnevező sértettet arra kényszerítette, hogy vele a raktárba menjen és az ott tartózkodó sértettől követelte a széfkulcs átadását, azonban a széfkulcs nála sem volt. A gyanúsított ekkor a sértettet arra kényszerítette, hogy őt a helyszínről elszállítsa, a járművet megadott címig vezesse, majd felszólította pénztárcája átadására. A sértett a gyanúsított figyelmének lankadását kihasználva a jármű indítókulcsával együtt kiugrott a gépkocsiból és elfutott. A cég alkalmazottainak bejelentésére kiérkező rendőrök a vádlottat rövid időn belül elfogták.

 

A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 8 év szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet kihirdetésekor jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!