Hiába kicsi az összeg, nagy a büntetés

2022.01.15. 20:00

Nem kifizetődő foglalkozás a parkolási bírsággal csalni

A héten több bejelentés is érkezett a városgondnokságra azzal kapcsolatban, hogy csalók parkolási bírságra hivatkozva pénzt próbáltak kicsalni idős emberektől. Az esetről a rendőrség véleményét is kikértük.

Palocsai Jenő

A parkolási pótdíjak befizetése miatt személyesen senkit nem keresnek meg

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A városgondnokság közleményben hívta fel a lakosság figyelmét arra: csalók próbálnak pénzt kicsikarni gyanútlan idős emberektől, mondván, nekik kell készpénzben befizetni a parkolási bírságot. Az eset kapcsán, a közlemény szerint, a városgondnokság megtette a szükséges intézkedéseket.

 

Megkerestük ezzel kapcsolatban a Fejér Megyei Rend­őr-főkapitányságot is, arról érdeklődve: tett-e a város vagy va­lamelyik sértett feljelentést?

 

A rendőrség sajtóosztályának válaszában ez áll: „A parkolási pótdíjak megfizettetésére irányuló csalásokról sem bejelentés, sem feljelentés nem érkezett a rendőrségre, de vizsgáljuk annak körülményeit, hogy történt-e ilyen jellegű jogsértés a megyeszékhelyen.”

 

A rendőrségtől megtudtuk, hogy ez a csalási módszer nem jellemző Székesfehérvárra, és azt is, hogy hiába kis összegű a zsákmány, akkor is komoly büntetésre számíthat az, aki ilyet tesz, ugyanis a csalás bűncselekmény.

 

Azt a kérdést is feltettük, hogy mit tehetnek a gyanútlan autósok, hogyan lehetne elejét venni, elkerülni a csalást. A rendőrség válaszában ez áll: „Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető a sértetté válás. Ezek közé tartozik, hogy legyünk óvatosak és bizalmatlanok azokkal az idegenekkel szemben, akik hivatalos vagy hasonló személynek adják ki magukat, házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve, esetleg hivatalos ügyben hatósági személyként próbálnak bejutni a lakásokba.”

 

Az ezzel foglalkozó szakemberek szerint az is nagyon fontos, hogy minden esetben kérjük meg az ismeretlen látogatókat, hogy valamilyen formában igazolják magukat. Ilyenkor az sem árthat, ha alaposan ellenőrizzük a személyi igazolványát, szolgáltatóhoz, hivatalhoz, hatósághoz való tartozását, akár telefonon is.

 

A rendőrség, éppúgy, ahogy a városgondnokság, felhívja a figyelmet arra, hogy a parkolási pótdíjak befizetése kizárólag online, a szekesfehervarparkolas.hu oldalon, a járművön a parkolóőr által hagyott postacsekken vagy a Szent Vendel utcában található ügyfélszolgálaton lehetséges. A városgondnokság senkit nem keres meg személyesen parkolási pótdíj befizetése miatt.

 

Amennyiben valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy bűncselekmény elkövetésének gyanúja merülne fel, haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es központi segélykérő számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!