Frissen Fejérből

2021.11.10. 18:29

Felmentették a nagymamát, akinek a felügyeletére bízott unokája kádba fulladt

Hosszan elhúzódó tárgyalássorozat zárásaként döntés született a Székesfehérvári Törvényszéken annak a nőnek az ügyében, akit gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádoltak.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról többször beszámoltunk, a vádirat szerint a terhelt férje halála után lányával és annak családjával élt együtt. 2019 novemberében a vádlott lányával és fogyatékossága miatt állandó felügyeletre és ellátásra szoruló unokájával volt otthon. Az édesanya megkérte a nagymamát, hogy amíg ő a ház egy távolabbi pontjára megy az ebédhez való húsért, figyeljen a gyermekre. Bár az asszony bement a fürdőszobába, később elhagyta azt és a bejárati ajtó elé ment cigarettázni, ahonnan viszont nem látott rá a fürdőszobára. Az édesanya megközelítőleg 10 perc múlva tért vissza, ez idő alatt viszont a felügyelet nélkül maradt gyermek meg nem állapítható okból az oldalára borult, légzőszervei a víz alá kerültek és az anya laikus, majd a mentőszemélyzet szakszerű életmentő beavatkozása ellenére elhunyt.

A szerdai tárgyaláson lényegében már a csak a perbeszédek elhangzására volt szükség ahhoz, hogy kihirdessék a döntést. A bizonyítási eljárás során több tanút, valamint igazságügyi orvos és pszichológus szakértőt is meghallgattak. Az ügyész vádbeszédében elmondta, a vádlott tulajdonképpen már első vallomásában elismerte bűnösségét, ami megegyezett az édesanya vallomásával is. A pszichológus szakvéleményéből kiderült, hogy az asszony beszámítható, ugyanakkor közepes mértékű depresszió és enyhe kognitív zavar megállapítható. Az ügyészség többször kiemelte, a pszichológus szerint nem zárható ki a vádlott betanítottsága a történtekkel kapcsolatban, viszont azt nem tudta megmondani, az eseménysorozat mely részére vonatkozóan és milyen valószínűséggel.

Az ügyvéd védőbeszédében kiemelte a beismerő vallomást, ami megegyezett az eljárás során többször meghallgatott édesanya tanúvallomásával, valamint a pszichológus szakvéleményére és annak fontos pontjaira is ismét felhívta a figyelmet.

A Székesfehérvári Törvényszék az asszonyt felmentette a vádak alól, amivel szemben az ügyészség fellebbezett.

Előzmények:

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/a-beismero-vallomast-a-birosag-nem-fogadta-el-4585249/[/embed]

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/betanulta-a-vallomast-nagymama-unoka-kadba-fulladt-5030315/[/embed]

 

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/magara-hagyta-unokajat-dontes-varhato-a-halaleset-ugyeben-5433431/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!