Frissen Fejérből

2021.09.29. 07:00

Sok a negatív tapasztalat, sok a zaklatás Fehérváron

Sajnos lassan mondhatjuk, hogy a város több helyszínén rendszeressé válik az utcai zaklatás, az agresszív fellépés egy-egy járókelővel szemben. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról megkérdeztük a rendőrséget is.

Baráth Eszter

A város több pontján, például a buszpályaudvaron is veszélyben érzik magukat az emberek az utazók és járókelők között előforduló zaklatók miatt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lapunkban is több alkalommal foglalkoztunk azzal, hogy Székesfehérvár bizonyos helyszínein egyre gyakoribb, már-már rendszeres az utcai zaklatás. Sokan már tudatosan kerülik ezeket a helyeket. Ma már az sem minden esetben állja meg a helyét, hogy csak este vagy sötétedés után kerülhetünk ilyen kellemetlen szituációba. A Fejér Megyei Hírlapban ezzel a témával kapcsolatban foglalkoztunk már többek között az autóbusz-pályaudvar környékével vagy a Skála áruház közelében nemrégiben kialakult helyzettel.

A város több pontján, például a buszpályaudvaron is veszélyben érzik magukat az emberek az utazók és járókelők között előforduló zaklatók miatt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Büntető Törvénykönyv a zaklatás tényállását határozza meg, azonban külön, mint utcai zaklatást nem különböztet meg a jogalkotó. Mint mondták, ebben a témában statisztikát nem vezetnek például a helyszínekről. Ugyanakkor a lakosság részéről lapunk felé érkező, és gyakran a közösségi média helyi csoportjaiban is olvasható tapasztalatok alapján a korábban említett helyek mellett a vasútállomás környéke is bővelkedik ha­sonló esetekben. Legutóbb ezzel a hellyel kapcsolatban lehetett jó néhány tapasztalatot is olvasni a közösségi média helyi felületein, ahol többen is egy agresszíven kéregető, ok nélkül a járókelőkbe belekötő, általában ittas férfival történt incidensről számoltak be.

A rendőrségtől megkérdeztük azt is, mikor és hogyan lépnek közbe ezeknél a helyzeteknél. Tájékoztatásként közölték, minden olyan esetnél, ahol bűncselekmény gyanúja felmerül, és a rendőrség önállóan észleli, vagy részükre bejelentés érkezik, eljárást indítanak.

Nemcsak a megyeszékhely hasonló eseteivel, de a Zámolyon történt zaklatással is foglalkoztunk korábban lapunkban. Ennek kapcsán Vörös Ferencné rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főka­pitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője több tanácsot is megfogalmazott a megelőzéssel kapcsolatban, ami minden ilyen szituációra érvényes. Az egyik legfontosabb volt ezek közül az út megtervezése. Mint mondta, nem mindig a legrövidebb útvonal a legjobb döntés, hiszen különösen az esti órákban a kivilágítatlan és kevésbé forgalmas szakaszok elkerülése javasolt. Az alezredes a korábbi interjúban kiemelte azt is, a gyerekeknek sokszor elmondott „Idegenekkel nem állunk szóba” felhívás felnőttekre is érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!