Frissen Fejérből

2021.09.21. 07:00

Elsőfokon döntöttek a mányi gyújtogató ügyében

Tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódott annak a nőnek az ügye, akit előre kitervelt, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádoltak. Elsőfokon ítélet is született a hétfői nap folyamán.

Baráth Eszter

A vádlott és védője a közveszélyokozás bűntette vonatkozásában a kísérleti minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a vádirat szerint a vádlott elhatározta, hogy az élettársával közösen felújított, közös otthonukként szolgáló ingatlant felgyújtja, mondván, ha az övé nem lehet, akkor másé se legyen. Kihasználva, hogy a betegsége miatt magatehetetlen sértett egyedül tartózkodott otthon, mivel az őt gondozó fia korábban elment otthonról, a közeli üzemanyagtöltő-állomásra ment, benzint vásárolt, és azt a házban szétlocsolta, meggyújtotta. A nő a tűz meggyújtását követően távozott a helyszínről, a magatehetetlen férfit pedig a tüzet észlelő szomszédok mentették ki a házból.

Elsőfokon ítélet született a bíróságon a vádlottal szemben
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hétfői tárgyalás során további négy tanút hallgatott meg a bíróság, akik között voltak azok a szomszédok is, akiknek köszönhetően a sértett megmenekült a lángok elől. A tanúk vallomástételét követően a szakértőkre került a sor, az igazságügyi tűzvédelmi szakértő a bíróság és az ügyészség kérdéseire válaszolva elemezte a kialakult helyzetet. Elmondta, bár a sértett lakrészeként szolgáló szuterénre nem terjedt át a tűz, annak reális veszélye azonban fennállt. Az igazságügyi orvosszakértők egyaránt vizsgálták a tűz élő személyre gyakorolt hatását és a vádlott beszámíthatóságát. Előbbivel kapcsolatban kiemelték, hogy ebben az esetben mondhatni szerencsés végkimenetellel zárult az eset, a tűznek nem kell a sértettel egy szobában lennie ahhoz, hogy az égés során keletkező mérgező gázok súlyos sérülést, vagy akár halált okozzanak. A vádlottal kapcsolatban elmondták, a vizsgálatok során kiderült, a nő érzelmi állapota beszűkült volt, de tudatállapota nem.

A vádlott és védője a közveszélyokozás bűntette vonatkozásában a kísérleti minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A törvényszék a vádlott bűnösségét emberölés bűntettének kísérletében és közveszélyokozás bűntettében állapította meg, ezért őt halmazati büntetésként 11 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A döntéssel szemben az ügyész a minősítés megváltoztatása, a büntetés súlyosítása céljából nyújtott be indítványt, az emberölés bűntettének kísérlete tekintetében kérte az előre kitervelten, aljas indokból elkövetett minősülés megállapítását. A vádlott és védője a közveszélyokozás bűntette vonatkozásában a kísérleti minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!