halálos buszbaleset

2021.08.15. 06:43

Halálos végű nyaralás – Felborult egy busz az M7-esen, nyolc ember életét vesztette (videó)

Nyolcan meghaltak, nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben az M7-es autópályán, Szabadbattyánnál vasárnap hajnalban történt buszbalesetben.

police.hu, katasztrófavédelem, Borsányi Bea, Kovács Erika

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A police.hu információi szerint 2021. augusztus 15-én 4 óra 55 perckor közúti közlekedési baleset történt az M7-es autópálya 70-es kilométerszelvényében, a Budapest felé vezető oldalon, Szabadbattyán térségében, ahol egy magyar honosságú, utasokat szállító autóbusz – eddig ismeretlen körülmények között – oldalára borult, melynek következtében több személy a jármű alá szorult. Az elsődleges hírek szerint a buszon ötvennél is többen utaztak.

Tûzoltók az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében, ahol árokba borult egy autóbusz 2021. augusztus 15-én hajnalban. A balesetben legalább nyolcan meghaltak
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A Katasztrófavédelem tájékoztatása alapján a székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi Sárvíz Tűzoltó Egyesület a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdte meg az utasok mentését.

– A busz átszakította a szalagkorlátot és az autópálya felüljárója hídpillérének ütközött. A hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a felborult buszból 14 bennrekedt utast feszítővágókkal szabadítottak ki. A mentés párhuzamosan két irányból zajlott: a busz hátsó része felől, ahol a baleset során már betört az ablak, valamint az első szélvédőn keresztül. Több ülést és a felborult autóbusz mennyezetéről az utastérbe lógó monitort is el kellett távolítani a tűzoltóknak ahhoz, hogy hozzáférjenek a bennrekedt utasokhoz. A mentőszolgálattal szoros együttműködésben a sérülteket hordágyon mentették ki – tudtuk meg Szabó-Bisztricz Anettől, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Tûzoltók az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében, ahol árokba borult egy autóbusz 2021. augusztus 15-én hajnalban. A balesetben legalább nyolcan meghaltak
Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál elmondta: 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben, a sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba.

Korábban a rendőrség még két súlyos és 46 könnyebb sérültről számolt be.

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

A Fejér Megyei Hírlap megkeresésére a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szóvivője elmondta, 20 sérültet szállítottak intézményükbe. Tizenheten könnyebb sérüléseket szenvedtek, a kezelőorvosok az ellátásukat követően őket hazaengedték. Három beteg szorul kórházi kezelésre, közülük ketten bordatörést és mellkasi zúzódást szenvedtek, egy pácienst combnyaktöréssel kezelnek orvosaik a Szent György Kórházban.

Eközben a Siófokra vitt tizenegy sérültből hármat vettek fel a kórház osztályaira – egyikük életveszélyes állapotban van, többszörös sérülésekkel kezelik -, nyolc embert azonban már haza is engedtek – számolt be az M1.

https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/a-halalos-buszbaleset-husz-utasat-szallitottak-fehervarra-ujabb-reszletek-az-allapotukrol-5195570/

Fekete zászló a fehérvári Városházán

Nem hivatalos információk szerint az egyik súlyos sérült fehérvári illetőségű. A vasárnap esti, Szent Imre templomban tartott nagyboldogasszony napi szentmisén Spányi Antal megyéspüspök is imádkozott a balesetben elhunytak lelki üdvéért, valamint a sérültek, köztük a fehérvári felépüléséért is.

Az M7-es autópályát hosszú órákon keresztül teljes szélességében lezárták.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azok, akik Budapest felé akartak menni a Balatontól vasárnap, Veszprém felé, a 8-as számú főúon keresztül kerülhettek, majd a székesfehérvári elkerülőn tudtak ráhajtani az autópályára.

Székesfehérvár polgármesterét is megrendítette a hír

Cser-Palkovics András közösségi oldalán nyilvánította ki részvétét az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bejegyzésében hozzátette, az önkormányzat minden tőle telhető segítséget felajánlott, ha szükséges, akkor szállást is biztosítanak a kórházi kezelést nem igénylő túlélők számára.

https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/azonnali-segitseget-ajanlotta-fel-szekesfehervar-a-buszbaleset-erintettjeinek-5194496/

Részvétét nyilvánította a miniszterelnök

„Őszinte részvétem a buszbalesetben elhunyt áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok”

– írta közösségi oldalán Orbán Viktor, aki bejegyzésében arra kéri az embereket, hogy vigyázzanak egymásra az utakon.

Turistabusz az érintett

Mint az a nap folyamán kiderült, egy magyar turistabusz volt a baleset érintettje. Szabó Roland, a RoliTúra vezetője az Origonak elmondta, ők szervezték az egynapos horvátországi utat a magyarokból álló csoportnak, mely pénteken este indult el Budapestről a horvátországi Krk-szigeten található Baska településre, hogy egy napot töltsenek ott el. A csapat szombat éjjel indult haza. A buszon 56 utas volt, közöttük két gyermek és a két buszsofőr. Utóbbiak mindketten hivatásos, főállású járművezetők. Hogy valóban az egyik sofőr-e az áldozat, azt Szabó Roland nem tudta megerősíteni, de úgy tudja, a gyerekek nem sérültek meg.

https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/horvatorszagbol-erkezo-turistabusz-lehetett-az-m7-es-tragedia-erintettje-video-5194775/

 

„Olyan, mintha Verona ismétlődne”

A szemtanúk és a mentésben résztvevők szerint kísértetiesen hasonlít az eset a veronai busztragédiához. Annyi a szerencse, hogy itt a busz nem égett ki teljes terjedelmében – írja a Bors.

A sofőr fülkéje teljesen megsemmisült viszont.

A legmegrázóbb a halálos sérülteken kívül, hogy sokan a busz alá szorultak, onnan kellett kimenekíteni őket.

A siófoki levezénylésről csoportbusszal hazaérő rendőrök értek oda leghamarabb a balesethez, ők kezdték meg a mentést.

A baleset viszonylag nagy sebesség mellett történt. Az M1 Híradó szerint, bár ez még nincs megerősítve, nagy eséllyel a sofőr elaludt vagy rosszul lehetett.

Úgy tudni, a sofőr is a halottak között lehet.

Durrdefekt okozhatta a halálos buszbalesetet? Több túlélő így gondolja

Eddig tisztázatlan, hogy mi okozta a tragédiát, korábban a fáradtságot, elalvást tartották valószínűnek, a TV2 hírműsorának, a Tényeknek viszont egy szemtanú azt mondta: durrdefekt okozta a balesetet. Hasonlóan nyilatkozott a Kisalföldnek is egy szemtanú. A portálnak megerősítették, hogy az eset egyik áldozata valóban a busz egyik sofőrje, aki bezenyei volt.

Bell Márton igazságügyi szakértő az M1-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a balesethez vezető okok kiderítése hosszú folyamat lesz. Úgy vélekedett, hogy a baleset hátterében a járművezető esetleges elalvása, rosszulléte vagy műszaki probléma is állhat.

Hozzátette, hogy az autóbuszokra vonatkozó jelenlegi általános előírások megfelelőek, a járművezetőkkel kapcsolatos szabályokon lehetne szigorítani, amit a veronai buszbalesetnél is vizsgáltak már.

Megkezdték a busz kiemelését

15 óra magasságában a hatóságok megkezdték a jármű kiemelését.

Tûzoltók kiemelik az árokból a hajnalban balesetet szenvedett autóbuszt az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében 2021. augusztus 15-én
Fotó: MTI / Vasvári Tamás

 

A munkálatokat követően a rendőrök feloldották az útlezárást az M7-es autópálya érintett szakaszán, 15 óra 30 perctől ismét teljes szélességében járhatóvá vált a sztárda, ám a nagy forgalom miatt jelentős torlódásra számíthattak a főváros irányába autózók.

Grafikán, hogy történhetett

A TV hírműsora, a Tények grafikán mutatta meg, hogy történhetett a baleset. A túlélők állításával szemben a legtöbb szakértő azt mondja, elaludhatott vagy rosszul lehetett az a sofőr, aki a Horvátországból a Népligetbe tartó buszt vezette. Szerintük a buszbaleseteknek gyakran az az oka, hogy a sofőrök nem pihennek eleget. Az utazást szervező iroda tulajdonosa viszont azt mondta, két sofőr is volt a buszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!