Frissen Fejérből

2021.08.03. 19:22

Dühöngő viharzóna – harminc riasztást kaptak a tűzoltók Fejér megyében

Főként Fejér megye déli részén okozott károkat a vasárnap délután az ország középső részén áthaladó viharzóna. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a legtöbb bejelentés három település: Dunaújváros, Sárbogárd és Rácalmás térségéből futott be a tűzoltókhoz. Rácalmást a jég is elverte.

Horváth László, Török Tímea, ME, Szabó Szabolcs

Önkéntesek is besegítettek Rácalmás és Kulcs között

Fotó: LT

Még hétfőn is bőven adott munkát a szakembereknek és a pórul járt polgároknak a vasárnapi vihar okozta károk elhárítása, felmérése.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt harmadfokú (vörös) riasztást adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Somogy, Tolna megye területére vasárnap 13 óra után. Az OMSZ előrejelzésében kiemelte, hogy a fenti megyékben a zivatarokat kísérő erős, viharos szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent!

Bár viszonylag gyorsan átvonult felettünk a hidegfronttal átvonuló viharzóna, több településen is komoly károkat okozott
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A viharzóna főként megyénk déli részén okozott jelentősebb károkat és fennakadásokat.

Lapunk kérdésére Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, vasárnap délután és az esti órákban összesen harminc bejelentést kaptak Fejér déli részéről, főként Dunaújváros, Sárbogárd és Rácalmás térségéből.

Bőven volt munkájuk
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A legtöbb riasztás Rácalmásról futott be, itt hat helyszínen kértek segítséget a katasztrófavédelemtől.

– Az orkánszerű szél fákat döntött, lakóépületek tetőszerkezeteit és villanyvezetékeket rongált meg. Több helyen a villanyoszlopokra és vezetékekre dőlő nagyobb ágak okoztak gondot. A Cece és Vajta közötti vasútvonalon, valamint Mezőfalva közelében a vasúti sínre dőlt fák miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, és megtisztítaniuk a területet. A szerencsének köszönhetően azonban személyi sérülésről nem kaptak hírt – tette hozzá a szóvivő.

Rácalmás településtérképét sem kímélte az orkán
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Több száz méteren keresztül hatalmas fák dőltek az úttestre Mezőfalva és Hantos között. A Mezőfalvi Önkéntes Tűzoltók vasárnap este is vágták a gallyakat, hogy megtisztítsák és biztonságosan járhatóvá tegyék az útszakaszt. A munkálatok alatt teljes útzár volt érvényben. Kerülni Kislók felé lehetett.

Tűzoltók munkában
Fotó: Horváth László

Cseresznyenagyságú jéggel, erős széllökésekkel és tekintélyes mennyiségű csapadékkal érte el a viharzóna Rác­almást. A szél itt is fákat döntött ki, tört ketté, számos családi ház tetőszerkezete megrongálódott. A jég több udvarban, kiskertben is komoly károkat okozott.

Még hétfőn délelőtt is járta a település utcáit Schrick István, Rácalmás polgármestere, hogy megnézze, hol milyen károkat okozott a vihar.

Önkéntesek is besegítettek Rácalmás és Kulcs között
Fotó: LT

Mint azt lapunknak elmondta, elsősorban villanyoszlopok vezetékei sérültek, illetve faágak szakadtak le, de előfordult az is, hogy régi fákat döntött ki a vihar ereje. Emellett a lakók több olyan kárról számoltak be neki, amelyeket jeleznek a biztosítóik felé. A Petőfi utcában egy épület tetőszerkezetét levitte a szél, a rendkívüli helyzet miatt kinyittatták az egyik boltot fóliáért, amellyel a tulajdonos lefedhette az ingatlant, elkerülve ezzel a beázást. Olyan súlyos káresemény nem volt, amely az önkormányzat sürgős támogatását indokolta volna – például elszállásolás. Hozzátette, minden bevethető erejüket mozgósították arra, hogy eltakarítsák a vihar nyomait a közterületeken és az intézményeknél.

Meggyötörte a szél a Fő utcai fasort Rácalmáson
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Kulcs és Rácalmás között a vasárnapi vihar során két elkorhadt fa dőlt rá az úttestre. Szerencsére baleset nem történt, de a forgalmat a két település között ezen a szakaszon teljesen megbénították a vihar áldozatául esett fák. Információink szerint egy közel tíz fős tettre kész társaság és a helyszínre érkező rendőr tisztította meg az úttestet, amely így újra közlekedésre alkalmassá vált.

A mezőfalvi önkéntes tűzoltók késő estig dolgoztak
Fotó: Horváth László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!