Frissen Fejérből

2021.07.08. 09:04

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Székesfehérváron

Az öreghegyi családi ház konyhájában egy – a meleg vizet biztosító – gázcirkó kazán működött, amikor riasztott a készülék július 7-én délután.

Katasztrófavédelem

Az öreghegyi családi ház konyhájában egy – a meleg vizet biztosító – gázcirkó kazán működött, amikor riasztott a készülék július 7-én délután.

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a gázszolgáltató szakemberével együttműködve magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a lakás légterében. A házban tartózkodó két embernek az érzékelő jelzésének köszönhetően nem esett baja.

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az átfolyós vízmelegítők égéstermékét. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

Ezekben a napokban sokan használnak klímát vagy mobil klímát, megfelelő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a gyilkos gáz kialakulását. Minden olyan épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!