Frissen Fejérből

2021.06.30. 18:50

A bajba jutott kadarkútiakon segítettek nyolc Fejér megyei település tűzoltói

Múlt hét pénteken a késő esti órákban óriási vihar csapott le a Somogy megyei kisvárosra, Kadarkútra, több mint háromszáz sérült házat hagyva maga után. A javarészt eső nélkül érkezett jég elsősorban tetőket rongált meg.

Elekes Gergő

Munkában a lánglovagok, a kép jobb szélén a bicskei különleges jármű

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor

A település megsegítésére országos kezdeményezés indult el, melyből Fejér megye sem maradt ki.

– Szombat délután kaptam egy hívást a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától, Magosi Lajos tűzoltó ezredestől, miszerint önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek bevonásával vasárnap egy komolyabb kontingenst szerveznének Kadarkútra, az ott lévő épületek értékmegóvásának mielőbbi elvégzésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tetőhéjalás nélkül maradt fedelekről a maradék palákat, cserépdarabokat leszedjük, majd a felületet körbefóliázzuk és léccel leszegeljük, hogy amíg a tulajdonos nem talál megnyugtató megoldást a kárrendezésre, addig is védje valami a ház belső terét az esőtől. A szervezésbe bekapcsolódott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, Rabóczki Zsolt tűzoltó százados, akinek a segítségével megkerestük a megyei egyesületeket. Hiába állt rövid idő a rendelkezésünkre, Fejérből nyolc település, Csákvár, Csókakő, Bicske, Lajoskomárom, Martonvásár, Vál, Velence önkéntes tűzoltói, valamint a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítvány tagjai jelentkeztek a felhívásra. A Fejér Megyei Önkéntes Mentőszervezet tagjaiként 23 önkéntes és a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóság állományának további 5, szolgálatban lévő tűzoltója vett részt a mentési feladatokban – mondta el portálunk kérdésére Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, akit Magosi Lajos a delegáció parancsnokának nevezett ki.

Ideiglenes megoldás ugyan, de hatalmas segítség a bajba jutottaknak az új „fedél”
Fotó: Farkas-Bozsik Gábor

A csapatok vasárnap hajnalban, háromnegyed 5 magasságában találkoztak a fehérvári tűzoltó laktanyánál. Mindenki saját járművel érkezett, döntő többségben tűzoltó járművekkel. Ez azért volt fontos, mert mind olyan felszereléssel volt felszerelve, mely hasznos lehetett a munkálatok során. Farkas-Bozsik Gábor rövid eligazítása után menetoszlopban indultak el a Fehérvártól nagyjából 150 km-re lévő Kadarkútra. Itt a Somogy megyei tűzoltók felállítottak egy operatív törzset, ők szervezték a munkákat. Érkezésük után Velence és Csókakő önkéntesei szinte azonnal épület értékmentési feladatot kaptak, a többiek ezen idő alatt egy kaposvári fűrésztelepen rakodtak faanyagokat, majd szállították vissza Kadarkútra, ahol a helyi fűrésztelepen háromfelé kezdték fűrészelni azokat, tetőlécnek. Az ugyanis már nem volt a tüzépen, csak 10-12 cm-es deszkák. Ezt követően már a többi Fejér megyei egység is kapott értékmentési feladatokat.

Tűzoltójárművekkel telt meg a kisváros
Fotó: Farkas-Bozsik Gábor

Hazafelé már több lépcsőben indultak megyénk tűzoltói, utolsóként a csákváriak, bár még így sem ők értek haza legkésőbb. Ezt az eredményt a bicskei önkéntesek húzták be, miután ők egy 50 éves tűzoltólétrával szerelt járművel érkeztek a helyszínre, ami kora miatt maximum 50 km/h sebességgel haladhat. Végül 23 óra 30 perc környékén ők is begurultak Bicskére.

Munkában a lánglovagok, a kép jobb szélén a bicskei különleges jármű
Fotó: Farkas-Bozsik Gábor

Farkas-Bozsik Gábortól azt is megtudtuk, a helyiek örömmel fogadták a segítségüket, üdítővel, ásványvízzel, szendviccsel kínálták azt a körülbelül 300 önkéntes és hivatásos tűzoltót, akik bebizonyították, a bajban sosem hagyják magukra az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!