Frissen Fejérből

2021.05.28. 07:35

Rombolóbombát találtak Seregélyesen (frissítés)

Pénteken 10 órától Seregélyesen az Ady Endre utcában robbanószer-mentesítés történik.

Tihanyi Tamás, Feol.hu

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagyjából délután háromnegyed egy körül oldották fel a zárást, addigra megtörtént a mentesítés. Ez annál is könnyebben ment, mert az érintett lakókat a helyi polgármesteri hivatalon keresztül már előző nap délután értesítették a várható fejleményekről, ezért sokan már korábban elhagyták ingatlanjaikat. A tűzszerészek munkájának idejére egy 250 méteres sugarú körben kellett 40 lakóházat kiüríteni, s ez 120 személyt érintett. A Magyar Honvédség szakemberei egy FAB típusnevű, 50 kilós szovjet-orosz gyártmányú légibombát hatástalanítottak és szállítottak el, a művelet mindössze háromnegyed órát vett igénybe és minden gond nélkül lezajlott.

Frissítés – 13:38

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=315838963382596&id=104514414515053

10:19

Rombolóbombát találtak Seregélyesen, a hatástalanítás rövidesen elkezdődik

Ezen a tavaszon már nem először találtak Seregélyesen fel nem robbant második világháborús robbanóeszközöket, legutóbb május 5-én a Selymes utcában kellett kiüríteni három családi házat, mert kerítésalap ásása közben előkerült egy tüzérségi gránát. Május 27-én, csütörtökön délután pedig az Ady Endre utcában ásta a kertjét egy helybéli férfi, amikor lőszereket talált, és értesítette a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletét.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szakemberek később egy szovjet-orosz gyártmányú rombolóbombát is azonosítottak a helyszínen, amit természetesen lezártak. A hatástalanítás pénteken délelőtt történik meg, ennek érdekében újabb kiürítést kellett elrendelnie a rendőrségnek a településen.

Tabi György mutatja a robbanószerkezet méretét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

07:35

A robbanószer jellege miatt 300 méter sugarú körben a lakosság, a mentesítés időtartamára hagyja el lakóhelyét és keressen átmeneti tartózkodási helyet rokonoknál ismerősöknél, vagy vegye igénybe a Művelődési Házat, mint befogadó központ – olvasható az önkormányzat hivatalos oldalán.

A kiürítendő terület
Fotó: Soponya önkormányzata

(a képre kattintva nagyítható)

A veszélyeztetett területet a rendőrség lezárja.

A mentesítés befejezését a befogadó központban (Művelődési Ház) hirdetik ki, illetőleg levonulnak a területről a hatóság emberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!