Frissen Fejérből

2021.05.10. 15:25

Életfogytiglanra ítélték – Benyugtatózta, majd folyóba fojtotta áldozatát

Ítélet több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és további bűncselekmények kapcsán emelt vádirat alapján folytatott büntetőügyben.

Székesfehérvári Törvényszék

Reméljük, mielőbb csattan a csuklójukon a bilincs Fotó: NN (archív)

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap Archív

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon hozott ítéletével – a vádirati minősítéstől eltérően – I. rendű vádlottat előre kitervelten, aljas célból elkövetett emberölés bűntette és társtettesként elkövetett rablás bűntettében, valamint életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte, a feltételes szabadság kedvezményéből kizárta. A II. rendű vádlott bűnösségét bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében állapította meg, valamint társtettesként elkövetett rablás bűntettében. Ezért őt 11 év fegyházra, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet szerint I. és II. rendű vádlott élettársi kapcsolatban éltek. Életvitelüket rendszeres közös szeszesitalfogyasztás, I. rendű vádlott vonatkozásában ezzel párhuzamos gyógyszerhasználat jellemezte.

A vádlottak a sértettel közösen italoztak, melynek ürügyén I. rendű vádlott a táskájából elővette azt a sört, melybe előzőleg nyugtatót kevert és megkínálta vele a sértettet azzal a céllal, hogy egy korábbi nézeteltérésük okán őt elkábítja, majd ezáltal védekezni nem képes személyt a folyóba húzza és belefojtja. A sértett ivott a nyugtatóval kevert sörből és ennek hatására öntudatlan állapotba került, ekkor I. rendű vádlott elhatározásának megfelelően őt ruházatánál fogva megragadta, a vízbe húzta, ahol a sértettet ölési szándékkal a víz alá nyomta, és miután a sértett már nem adott életjelet, testét a folyóparttól betolta és magára hagyta. A sértett a vízben történő elmerülés következtében elhunyt. II. rendű vádlott az ölési cselekmény szemtanúja volt, ennek ellenére nem lépett fel az I. rendű vádlottal szemben.

A vádlottak a továbbiakban sem hagytak fel ital- és gyógyszerfogyasztási szokásaikkal. 2018. tavaszán a II. rendű vádlott egy ismerősével italoztak, mikor I. rendű vádlott elhatározta, hogy akár erőszak alkalmazása útján megszerzi a sértettnél lévő készpénzt, valamint a mobiltelefonját. A sértett ellenállásának megakadályozása érdekében a sértett sörébe nyugtatót kevert, őt tettleg bántalmazta és a bántalmazás következtében magatehetetlen sértettnél lévő értékeket elvette. I. rendű vádlott élettársa unszolására egy közeli nyilvános fülkéből álnéven bejelentést tett, hogy egy sérült személy fekszik a parkban. A kiérkező mentőegység azonban nem találta meg a sérült személyt, így távozott a helyszínről, melyet a két vádlott a park túloldalán észlelt ugyan, de belenyugodva a helyzetbe ők is elhagyták a helyszínt. Továbbiakban két alkalommal is visszatértek a továbbra is öntudatlan állapotban lévő sértetthez, a II. rendű vádlott végül a közeli nyilvános fülkéből, álnéven értesítette a mentőket, akik másodízben, megtalálták a sértett személyt és megkezdték az ellátását. Az életveszélyes fejsérülést elszenvedett sértett életét az egészségügyi beavatkozás mentette meg.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész 3 napot tartott fenn az esetleges jogorvoslat bejelentésére. A bíróság az I. rendű vádlott letartóztatását fenntartotta, míg a másodrendű vádlott letartóztatását elrendelte – tájékoztatott a Székesfehérvári Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!