Szűzpecsenyéből marhahús

2021.05.14. 07:00

Aromával, ételfestékkel javították fel a fogyasztásra alkalmatlan húst

Másodfokon jogerős ítélet született abban a büntetőeljárásban, amely a köztudatba „húshamisítási ügyként” került be.

Baráth Eszter

Négy év börtönre mérsékelték a húshamisítási ügy elsőrendű vádlottjának büntetését

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Törvényszéken tárgyalták csütörtökön másodfokon azt az ügyet, amely 2012-ig vezethető vissza. A vádirat szerint az első és másodrendű vádlottak akkor határozták el, hogy haszonszerzés céljából különböző eljárásokat alkalmazva, emberi fogyasztásra alkalmatlan húst hoznak forga­lomba.

A kezdetek

Tervüknek megfelelően 2012 augusztusa és októbere között fagyasztott sertés­szűzpecsenyét vásároltak, amit Ercsibe, egy hűtőházba szállítottak. Ott a II. rendű vádlott kilenc alkalmazottja, akik az eljárásban szintén vádlottként szerepeltek, a húst kiolvasztották, marhahúsaromát fecskendeztek bele, majd a visszafagyasztás előtt a kívánt szín elérése érdekében ételfestékbe is beáztatták a darabokat. A húsmanipulációval előállított termékeket bel- és külföldön egyaránt értékesítették marhahúsként, amelynek eredetét a hatóságok előtt hamis papírokkal próbálta igazolni az elsőrendű vádlott.

Négy év börtönre mérsékelték a húshamisítási ügy elsőrendű vádlottjának büntetését
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

2014-ben aztán más módszerrel, de tovább folytatták tevékenységüket. Ekkor külföldön vásároltak marhahúst, majd a kiolvasztás során keletkezett húslét vízzel keverték, amit visszafecskendeztek a húsokba és ismét lefagyasztották azokat. Ezzel körülbelül 10 százalékkal megnövelték a termék tömegét. Céljuk az volt, hogy a csomagokat az eredeti címkéhez hasonló felirattal látják majd el, s így értékesítik. A hűtőházban tárolt termékeket viszont a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársai már a forgalomba helyezés előtt lefoglalták.

Az ügyben 12 vádlott volt érintett, akiket a bíróság rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettében, megfelelőség hamis tanúsítása bűntettében és hamis magán­okirat felhasználása vétségében mondott ki bűnösnek első fokon. Az elsőrendű vádlottat ezenfelül lőfegyverrel visszaélés és zártörés bűntettében is bűnösnek találták, ugyanis a nála tartott házkutatás során engedély nélkül tartott lőfegyvert találtak, valamint a hatóság által helybenhagyással lefoglalt vákuumcsomagoló gépet értékesítette.

 

A másodfokú ítélet

A másodfokú bíróság bizonyítási eljárást folytatott le, melynek során az elsőfokú ítélet tényállásán érdemben nem változtatott. A kiszabott büntetések tekintetében azonban mérsékeltebb ítélet született. Az I. rendű vádlott büntetését 4 év börtönre, a II. rendűét 2 év börtönre, míg a III. rendűét 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönre enyhítette. Mindhárom személy esetében fennmaradt a gazdasági társaság vezetői tisztségviselői foglalkozás gyakorlásától való 10 éves eltiltás. Azon további vádlottak esetében, akik fellebbeztek az elsőfokú ítélettel szemben, a bíróság a közérdekű munka helyett pénzbüntetést szabott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!