Hiába az idézés

2021.02.12. 11:30

Eltérő vallomások a Sztojka-perben

Folytatódott Sztojka Iván és az ügyben érintett további három vádlott tárgyalássorozata. Több tanút is beidézett a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökre.

Baráth Eszter

Emberkereskedelem – kizsákmányolás céljából?

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint ahogy arról már beszámoltunk, folyamatosan zajlanak a tárgyalások Sztojka Iván (ma már más nevet használ) és társai ügyében kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények vádjával.

Korábban az ügy mind a négy vádlottja tett már vallomást, közülük volt, aki tartotta magát ahhoz, amit még a nyomozati szakban mondott, de voltak olyanok is, akik kiegészítették mondanivalójukat. A vádlottak egyike lemondott jogáról, miszerint minden tárgyaláson jelen lehet, így csütörtökön reggel már csak három vádlott jelent meg a Székesfehérvári Törvényszék előtt.

Emberkereskedelem – kizsákmányolás céljából?
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hiába az idézés, nem jelentek meg

Szurok Szabina bírónő ezúttal azonban nem őket kérdezte, hanem a tárgyalási napra beidézett tanúkat. A bíróságon viszont több érintett nem jelent meg. Volt olyan, aki egészségügyi okok miatt nem tudott vallomást tenni, de volt, akinek idézése vélhetően nem ért célba. Emiatt csak két tanút tudott kikérdezni a bíróság, ám az ügyészségnek és a védőügyvédeknek is voltak kérdései. Ezekre nem mindig kaptak választ, vagy nem egyértelmű felelet érkezett, de a tanúk meghallgatásának így is jelentős szerepe volt a tárgyalássorozatban. Ugyanakkor a korábban, még nyomozati szakaszban tett vallomások és a most elhangzottak között mindkét jelenlévő esetében volt eltérés.

A tanúvallomások után a bíróság hanganyagokat ismertetett. A kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelemmel és pénzmosással vádolt személyek tárgyalásai a közeljövőben folytatódnak. A későbbiekben további tanúkat idéznek be, akiknek vallomása szintén előrelépést jelenthet. Hamarosan sor kerül arra is, hogy a bíróság lejátssza azon telefonbeszélgetések hangfelvételeit, melyek kapcsolódnak az ügyhöz.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/sztojka-meg-tagad-bonyolodik-az-emberkereskedelem-ugye-4612885/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!