üzletszerű kerítés

2021.01.08. 11:30

Feltételesen szabadult Sztojka, most emberkereskedelem a vád

Habár jó magaviselete miatt kiengedték a börtönből, úgy tűnik, a pártfogó sem segített, súlyos bűncselekmény vádjával áll ismét bíróság előtt Sztojka Iván, aki a tárgyaláson más néven jelent meg. Nevet változtatott.

FMH

Előzetes letartóztatásból érkezett, már más néven az egykori Sztojka Iván

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2009. február 8-án egy veszprémi szórakozóhelyen Sztojka Iván társaival együtt támadta meg a helyszínre barátnőjével érkező Marian Cozma kézilabdázót. A verekedés közben a 26 éves sportolót szíven szúrták, melynek következtében életét vesztette. A segítségére siető csapattársait – akik mindketten az MKB Veszprém KC légiósai voltak – szintén súlyos sérülések érték. A hatóságok a biztonsági kamera felvételei és a szemtanúk vallomása alapján még aznap azonosították az elkövetőket, majd országos körözést adtak ki Sztojka Iván és két társa megtalálására.

Sztojka Iván február 12-én adta fel magát a rendőrségen, akit azonnal 30 napos előzetes letartóztatásba helyeztek, mivel öt napig bujkált a hatóságok elől. Hosszas nyomozást és tárgyalássorozatot követően Sztojka harmadrendű vádlottként került börtönbe. 2018 nyarán jó magaviselet miatt büntetését harmadolták, így 9 év 5 hónap után pártfogói felügyelettel 4 év 5 hónapra feltételes szabadlábra helyezték.

A pártfogói felügyelet viszont nem segített a változásban, Sztojkát kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja a bíróság. Az eset kapcsán 2019 novemberében ismét őrizetbe vették Sztojka Ivánt bűnszervezetben üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság miatt.

Előzetes letartóztatásból érkezett, már más néven az egykori Sztojka Iván
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A csütörtökön lezajlott előkészítő ülésen Sztojka megváltoztatott névvel jelent meg, előzetes letartóztatásból érkezett. A vádirat szerint elhatározta, hogy a sértettben érzelmi kötődést alakít ki maga iránt, hamis biztonságérzetet nyújt számára, majd őt prostitúcióra kényszeríti, mivel szabadulását követően munkajövedelemmel nem rendelkezett. A sértettet egy Vas megyei településre küldte, majd napi rendszerességgel kérte számon a jövedelmét, amit rendszeresen a vádlottnak kellett utalnia. Annak érdekében, hogy a pénzösszeget leplezni tudják, az ügy II. és III. rendű vádlottjai bankszámlát nyitottak, melynek adatait Sztojkának átadták. Ezenkívül a IV. rendű vádlottal egyetemben bankkártya segítségével készpénz formájában vettek fel kisebb-nagyobb összegeket. A II–IV. rendű vádlottak az előkészítő ülésen nem ismerték el bűnösségüket és nem tettek vallomást. Sztojka Iván előkészítő ülésére a január végére kitűzött tárgyalás elején kerül sor. Az eljárás további tárgyalásain a sértettet és több tanút is meghallgat a Székesfehérvári Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!