Ügyészségi hírek

2020.12.22. 15:45

Letartóztatás alatt a 26 külföldi állampolgárt csempésző két román férfi

A Fejér Megyei Főügyészség embercsempészés bűntette miatt indítványozta annak a két román férfinak a letartóztatását, akik 2020. december 18-án az államhatár átlépéséhez 15 afgán és 11 szír állampolgárnak nyújtottak segítséget.

Fejér Megyei Főügyészség

Fotó: police.hu

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak egyike azért, hogy a Magyarország területére illegálisan érkező külföldieknek az államhatár jogellenes átlépéséhez Ausztriába való eljuttatásukkal segítséget nyújtson, a szerb határnál őket a gépjárművébe felvette. A gyanúsított a migránsokkal a rakterében elindult a határ felé, miközben a társa egy másik gépkocsiban felvezetőként haladt előtte azért, hogy rendőrségi gépjármű észlelése esetén neki jelezzen. A gyanúsítottak a kapcsolatot egymással telefonon tartották.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei a menekülteket szállító gépjárművet az M6-os autópálya 70-es kilométerénél ellenőrzés alá vonták, így a bűncselekményt leleplezték.

A felvezető autóval közlekedő gyanúsítottat még ugyanazon a napon az ártándi közúti határátkelőhelyen szintén igazoltatás alá vonták.

Az illegális bevándorlók a célállomásra történő eljuttatás érdekében fejenként 5000 eurót fizettek volna.

A terheltek magyarországi lakóhellyel nem rendelkeznek, feltehető, hogy a büntetőeljárás során elérhetetlenné válnának, így az eljárás sikeres lefolytatását veszélyeztetnék, valamint vonatkozásukban a szökés, elrejtőzés veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a terheltek letartóztatását, a bíróság döntése fellebbezés hiányában végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!