Ítélet

2020.12.01. 07:30

Drogprevenciós előadásokat tartott, miközben otthon gyűlt a kábítószer

Egy férfi drogot árult, amiért három év börtönt kapott, s pénzbírságra is ítélte a bíróság. Az ügy azonban ennél sokkal kényesebb, ugyanis az elítélt éppen egy bűnmegelőzésre alakult egyesület vezetője volt.

Palocsai Jenő, FMH

Fotó: Pixabay.com

A bűnmegelőzési egyesület 2007-ben a közbiztonság fenntartására alakult és járőrözést végzett, illetve tagjai drogprevenciós előadásokat tartottak iskolákban, fiatalok által gyakran látogatott helyeken.

Aztán figyelni kezdte őket a rendőrség és 2019 nyarán lecsaptak a drogmegelőzést tanítókra a nyomozók. A házkutatások során drogok és készpénz mellett kábítószer-kereskedelemhez szükséges tárgyakat is lefoglaltak. Az elkövetők Székesfehérváron és Siófokon szerezték be a tiltott anyagokat, amiket aztán a Balaton-parton értékesítettek.

A Kaposvári Törvényszék azt az elsőfokú, nem jogerős határozatot hozta, mely szerint a bíróság kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt három év börtönbüntetést és pénzbírságot szabott ki az egyesületi vezetőre, aki az egyesület bűnmegelőzési védjeggyel felfestett terepjárójával hetente járt Budapestre tudatmódosító szerekért.

A Somogy Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a törvényszék az elsőrendű vádlott négy bűntársa közül kettőt szintén letöltendő szabadságvesztéssel, hat év fegyházzal, illetve két és fél év börtönnel sújtott. A csapat egyik tagja csak másfél év börtönbüntetést kapott, három évre felfüggesztve, emellett volt egy ennél is enyhébben büntetett a vádlottak padján, akit két év próbára bocsátottak.

Mint a kapcsolódó közleményből megtudtuk: ma már csak a másodrendű vádlott van letartóztatásban. Az ügyészség a próbára bocsátott férfi kivételével minden vádlottat érintően súlyosbításért fellebbezett, ezért az eljárás a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kabitoszert-terjesztett-egy-drogprevencios-egyesulet-fehervar-is-erintett-4032372/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!