Egy panelből lőtt az utcán állókra a férfi, volt, aki meg is sérült

2020.11.24. 19:21

Hét év börtön a Budai úti lövöldözőnek

Kedden zajlott a Budai úton történt lövöldözéssel kapcsolatos másodfokú tárgyalás. A több mint két éve történt eseményt az első fokon hozott ítélet fellebbezését követően Tőke Zoltán tanácselnök vezetésével tárgyalták újra.

Baráth Eszter

20201124 Székesfehérvár, Bíróság, Budai úti eset, lövöldöző, ítélet, tárgyalás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A vádlott a rendőrség Szekfű Gyula utcai épületéből, online kapcsolaton keresztül állt a bíróság elé, itt letartóztatásban várta a másodfokú ítéletet. Miután a tanácselnök ismertette az egyesített orvos- és fegyverszakértői véleményt, meghallgatták a beidézett igazságügyi orvosszakértőt. Kiemelte, a vádlott által használt fegyver csak abban az esetben okozhat súlyos sérülést, esetleg maradandó károsodást, ha a lövedék a szemgolyót találja el. Ennek veszélye mind az öt sértett esetében fennállt, a lövés leadásának helye és az utcán állók testtartása között bezárt szögek miatt.

Másodfokon jogerős döntés született a 2018 áprilisában történt Budai úti, légpuskás lövöldözéssel kapcsolatban. Az elsőfokú tárgyaláson elhangzott ítélettel szemben a vádlott fellebbezéssel élt. A másodfokú tárgyalásra több mint egy évvel később került sor. Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy sérültet a szeme kornyékén talált el a vádlott, ami szakértői szempontból véletlen is lehet, hiszen a lövés leadásának pillanatában nem lehet tudni, hogyan változik a fegyver másik oldalán álló testhelyzete. A sérülésről készült fényképeken jól látszott, a viselt szemüveg sértetlen, a lövés viszont az alatt érte az arcot, így valószínű, hogy oldalról csapódott be a lövedék. A további két sérült egyikét a combján, míg másikat a hátán érte lövés. A szakértő hozzátette, az adott lőtávolból már nem lehet célzott lövésről beszélni.

A súlyos sérülés eshetősége mind az öt sértett esetében fennállt – hangsúlyozta a bíró
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A védőügyvéd felmentési és enyhítési kérelemmel fordult a bíróság felé. Indoklásában kiemelte, gondatlanság terhelheti védencét, de szándékosság nem. Hozzátette, a vádlott nem volt tudatában, hogy az általa használt légpuska teljesítményéből adódóan lőfegyvernek minősül, amihez fegyvertartási engedély szükséges. Elhangzott még: a szemben lévő áruház reklámzászlójára célzott, és nem az emberekre. A vádlott az utolsó szó jogán elmondta, a bíróság nem kereste meg azt, akitől a fegyvert vásárolta, és aki kisebb teljesítményről tájékoztatta az adás-vétel idején. A lőpróba során korábbi tapasztalatai ellenére sem merült fel benne a lehetőség, hogy ez a fegyver erősebb, mint amit engedély nélkül birtokolhat. Kiemelte az orvosi szakvéleményben rögzített kóros elmeállapotát, beszűkült tudatát, de hozzátette, nem akar ezzel védekezni. Végül hangsúlyozta: „Nem vagyok ártatlan, de amit nem követtem el, azért nem akarok bűnhődni.”

A bíróság egyórás tanácskozást követően hirdette ki a jogerős döntést. A vádlottal szemben első fokon kiszabott 8 év szabadságvesztést 7 évre enyhítette figyelemmel a bűncselekmények elkövetése óta bekövetkezett jelentős időmúlásra, amelynek nyomatékát növeli, hogy a vádlott az eltelt 2 és fél év alatt mindvégig letartóztatásban volt. Ugyanakkor figyelembe vették azt is, a vádlottat már korábban is elítélték erőszakos cselekedet miatt.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/sulyos-dolgok-derultek-ki-a-budai-uti-lovoldozo-kapcsan-2858995/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!