A környéket ki kellett üríteni

2020.11.26. 07:55

Bombát találtak szerda délután Móron

A vízművek dolgozói földmunka végzés közben az Erzsébet téren II. világháborús robbanószerkezetet találtak.

Feol.hu

A már hatástalanított töltet

Forrás: Fenyves Péter Facebook

A hírt a település polgármestere, Fenyves Péter osztotta meg a móriakkal közösségi oldalán.

https://www.facebook.com/103034331651357/photos/a.103131828308274/103129868308470/

Az 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú rombolóbombát megvizsgálták a katonák, majd a hatástalanítás idejére a rendőrség munkatársai a környéket lezárták. A szomszédos utcákból összesen 60 lakóházból, irodaépületből, benzinkútról, oktatási intézményből 200 embernek kellett ideiglenesen távoznia – tudtuk meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezredtől.

A már hatástalanított töltet
Fotó: Fenyves Péter Facebook

A munkálatok nagyjából 3 órán keresztül tartottak, hatástalanítás után pedig a tűzszerészek elmondták, a bomba felrobbanása esetén 100 méteren belül emberi élet kioltására alkalmas lett volna.

Frissítés

A katasztrófavédelemtől megtudtuk, a rendőrséggel együttműködve a móri önkormányzati és a bodajki önkéntes tűzoltók vettek részt az érintett terület lezárásában és a lakosság tájékoztatásában. Ideiglenesen száztizennégy ingatlanból több mint négyszáz embernek kellett elhagynia az otthonát, illetve a robbanótest hatástalanításáig nem térhettek haza. Többségük rokonoknál töltötte az időt, az önkormányzat által melegedőhelynek kijelölt szabadidőközpontba összesen ötvenegyen érkeztek, ahol az egészségügyi felügyeletet a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a Fejér Medic biztosította. A kiürítés az iskolát nem érintette, mert addigra a tanítás véget ért. Az óvodából néhány gyermek a pedagógusok felügyelete mellett a szabadidőközpontban várta meg szüleit. A tűzszerészek a robbanótestet a helyszínen hatástalanították, ezután a lakók kora este hazatérhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!