Lánggal égett egy kémény

2020.02.07. 16:30

Két kéménytűzhöz is riasztották a tűzoltókat

Először egy Petőfi Sándor utcai lakóház kéményében izzott a lerakódott égéstermék.

Katasztrófavédelem

Lánggal égett egy kémény Csákváron

Fotó: Részlet Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes videójából

A tűzoltók kiszedték a tüzelőanyagot a kályhából, a kéményseprő pedig kitisztította a kéményt. A munkálatok közben derült ki, hogy a padlástérnél a füstelvezető szerkezete megrepedt. A kéményseprő ezért megtiltotta annak további használatát, ráadásul ez az égéstermék elvezető egy úgynevezett gyűjtőkémény volt, amelybe a szomszéd lakás kályhája is be volt kötve. Ezért ideiglenesen két lakás fűtése szűnt meg. Az egyik lakó elektromos fűtőtesttel váltotta ki a kályhát, a másik a szomszédjánál töltötte az éjszakát.

Lánggal égett egy kémény Csákváron
Fotó: Részlet Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes videójából

A lerakódott korom égett egy Arany János utcai családi ház kéményében is. A szikrák a füstelvezető tetején is kicsaptak. A helyi önkéntes és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a vegyes tüzelésű kazánból a tüzelőanyagot eltávolították, a kéményseprő pedig az égéstermék-elvezetőt kikotorta. A gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően a tűz a lakóház többi részére nem terjedt át, személyi sérülés nem történt.

A szilárd anyag (jellemzően fa) tüzelésű berendezések kéményében lerakódik a korom és kátrány, amelyek éghetőek. Ezek az anyagok gyulladnak meg. A lerakódás mennyisége sokkal nagyobb, sokkal intenzívebb, ha a tüzeléshez vizes fát, valamint különböző éghető, de nem a kályhába való anyagokat (pl.: műanyag, gumi, bútorlap) használnak. Megelőzni száraz tűzifa használatával, valamint a kémény rendszeres tisztításával lehet. A kéménytüzet a kéményből kiszűrődő morgó hang, a gomolygó sűrű, fekete füst, valamint a kicsapó szikra és láng jelzi. Vízzel tilos oltani, mivel a kéményben több száz fok van, a víz azonnal gőzzé alakul, amely a térfogatnövekedés hatására szétveti a kéményt.

A videót ide kattintva nézheti meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!