Néma gyilkos

2020.01.19. 15:17

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

Egy Németh László utcai lakóházban szivárgott a mérgező gáz.

Katasztrófavédelem

Szivárgott a szén-monoxid egy családi házban január 19-én délben Székesfehérváron. A Németh László utcai épületben a fürdőszobai szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra. A szén-monoxidot a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mérései is kimutatták. A helyiségben két nyílt égésterű, gázüzemű vízmelegítő üzemelt, és az egyik működése közben áramlott vissza a mérgező gáz. A gázszolgáltató szakembere mindkét készüléket kizárta a hálózatból, és ideiglenesen megtiltotta a használatukat.

A fűtési időszakban megemelkedik a szén-monoxiddal kapcsolatos bejelentések száma a katasztrófavédelemnél. 2019. október elsejétől tizennyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt Fejér megyében. A lakások nyolcvan százalékában használtak szén-monoxid-érzékelőt, ezekben az otthonokban senki nem sérült meg. Három gázfűtéses családi házban azonban nem volt szén-monoxid érzékelő, a mérgező gáz visszaáramlott a lakótérbe, emiatt összesen nyolcan kerültek kórházba.

A szén-monoxid-mérgezés egyszerűen megelőzhető! Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (például kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, a megelőzés részeként tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!