Frissítve

2019.07.28. 17:01

Verekedésbe torkollott a vasárnap hajnali FEZEN-buli

Vasárnap hajnali 3 órakor érkezett telefonos bejelentés a rendőrséghez a székesfehérvári Takarodó útról.

Szanyi-Nagy Judit

A helyszínre érkező rendőrök a területen több embert igazoltattak, végül egy 31 éves helyi férfi ellen indítottak büntetőeljárást, garázdaság megalapozott gyanúja miatt. A férfit már kihallgatták, azt, hogy pontosan mi történt, az illetékes Székesfehérvári Rendőrkapitányság munkatársai vizsgálják – tájékoztatott Pápai Eszter Etelka, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs referense.

A FEZEN szervezői hivatalos közleményt még nem adtak ki, ezt azzal indokolták, hogy a rendőrségi jegyzőkönyvek tartalmát még ők sem ismerik.

Informális közleményükben így fogalmaznak: „Sajnos a hajnali órákban kb. 15-20 fő, viselkedni nem tudó látogatónk összeverekedett a fesztivál területén. Szerencsére, eddigi információnk szerint, komolyabb személyi sérülés nem történt, jelenleg zajlanak a rendőrségi meghallgatások. Amint megkaptuk a hivatalos állásfoglalást, közzétesszük. A rendőrség kollégáival közösen döntöttünk úgy, hogy leállítjuk a rendezvényt, a közönségünk maradéktalan biztonsága érdekében. További hivatalos közleményt akkor tudunk kiadni, ha megismertük a rendőrségi jegyzőkönyvek tartalmát.”

Úgy tudjuk, az érintett esemény a Necc Party volt.

Frissítés:

A verekedéssel összefüggésben többen, több fórumon is leírták, mit tapasztaltak a helyszínen. Egyesek szerint a biztonsági őrök túlkapásáról volt szó, míg mások elmondása alapján valóban voltak olyan fesztiválozók, akik szándékosan hergelték a biztonsági szolgálat tagjait. Hogy pontosan mi történt, egyelőre nem tudni, a rendőrségi vizsgálat továbbra is folyamatban van.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól az esettel kapcsolatban az alábbi közlemény érkezett:

„Jelenleg is tart a székesfehérvári zenei fesztiválon történtek körülményeinek tisztázása. A rendőrségre 2019. július 28-án hajnali 3 órakor érkezett bejelentés arról, hogy Székesfehérváron, a Takarodó úton megrendezett zenei fesztiválon többen összeverekedtek.

A kiérkező rendőrök a helyszínen több személyt igazoltattak, továbbá megállapították, hogy egy 31 éves székesfehérvári férfi a szóváltás során késsel fenyegetőzött, ezért vele szemben garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon.

Az eset körülményeinek tisztázása érdekében jelenleg is tart az adatgyűjtés, valamint a tanúk felkutatása és kihallgatása.”

 

Időközben Székesfehérvár önkormányzata is közleményt adott ki, melyet szó szerint idézünk:

„Székesfehérvár Önkormányzata szomorúan értesült a FEZEN zárónapján történt verekedésről. Elítéljük az erőszak valamennyi formáját és azt, hogy pár magáról megfeledkezett ember tönkretegye sok ezer ember szórakozását és rombolja egy több mint két évtizedes múltra visszatekintő zenei fesztivál jó hírét.

Kérjük a rendőrséget a vizsgálat lefolytatására és az abból fakadó intézkedések meghozatalára. Reméljük, hogy a fesztiválozókban nem ez a szomorú történet marad meg az idei FEZEN-ről, hanem a jó koncertek, az ének és a tánc, valamint a jó beszélgetések, baráti találkozások öröme.”

Július 28-án, nem sokkal este 22 óra előtt a FEZEN főszervezője, Kovács Antal is közleményt adott ki. Írásában nemcsak a hajnali verekedésről, de a fesztivált ért negatív kritikákról, a szervezői háttérről is szólt.

A hajnali eseményeket tekintve leírta: egy 15–20 fős csapat akaszkodott össze a fesztivál biztonsági szolgálatával, majd verekedés tört ki. Ez már az intenzív vihar lecsengése után volt, körülbelül hajnali fél 3, 3 óra között. Mivel a főszervező ez idő alatt nem volt jelen a rendezvényen, az információkat az egyik fehérvári sértettől, a biztonsági cég vezetőjétől, a műszakvezetőtől, a rendőrség kollégáitól és a fesztivál egyik színpadmesterétől, illetve műszaki vezetőjétől szerezte.

„Az egyik sátras színpad keverőállása és a büféje közötti részen alakult ki dulakodás, majd kiterelték a rendbontókat a sátor mellé. Itt az egyik dulakodó kést rántott, akit körbezártak, elvették tőle a kést, majd megverték. Eddig mindenki megerősítette az eseményeket. Nem tudni, hogy ki kötött bele kibe, ki ütött először.” – írta.

A főszervező megfogalmazása szerint „ami biztos:

– a rendőröket a fesztivál biztonsági szolgálata hívta ki

– a rendőrök egyetlen egy embert állítottak elő, akit rabosítottak is. Ez egy olyan ember, aki kést rántott és fenyegetett másokat.

– nem tudunk semmilyen komolyabb személyi sérülésről, még a késsel hadonászó vendéget is a saját lábán kísérték ki

– nem értem, hogy egy túlkapásokkal dolgozó, alkalmatlan biztonsági személyzetet a „sértettek” a helyszínen miért nem jelentették fel, mikor ott vannak a rendőrök és erre minden lehetőségük megvolt

– nem vertek az őrök a vihar elől menekülő embereket. Ezt állítja az egyik netes portál, de ezt senki, még, a kvázi szenvedő alanyok sem erősítették meg”

A teljes közlemény itt olvasható:

Vezető képünk archív felvétel, illusztrációként szolgál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!