kipróbálhatták a szakmát

2019.04.01. 10:18

Nyílt nap volt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg első nyílt napját március 29-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ.

Katasztrófavédelem

Fotó: Katasztrófavédelem

A Laktanya utcai intézmény udvarán látványos bemutatókkal várták azokat a rendészeti szakképzésben résztvevő középiskolásokat, akik a nyílt napon közvetlen közelről is meg szerettek volna ismerkedni a tűzoltószakma rejtelmeivel. A lehetőséggel száztizenöt fiatal élt.

„A pályaválasztás előtt álló fiataloknak jó lehetőséget nyújt ez a nyílt nap” – ezekkel a szavakkal köszöntötte az érdeklődő diákokat Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a középiskolások fontos megmérettetések és döntések előtt állnak, amelyben a katasztrófavédelem is segítheti őket. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a nyílt nap alkalmat ad arra, hogy a diákok figyelmét a katasztrófavédelem és a tűzoltók munkájára irányítsa.

A nyílt napon több helyszínen, forgószínpadszerűen zajlottak az események, az egyes állomásokon a fővárosi, Pest és Fejér megyei diákok kipróbálhatták a tűzoltók által nap mint nap használt eszközöket, védőruhákat is. Mindezen túl arra is alkalmuk nyílt, hogy közvetlenül is feltegyék kérdéseiket a szakembereknek.

A gyerekek figyelmét a nap elején teljesen lekötötte az a roncsvágási gyakorlat, amely egy balesetet szimulált. Az eseményeket bemutató Oláh Péter tűzoltó alezredes nemcsak arról beszélt, hogy milyen szakmai fogásokat alkalmaznak a beavatkozók, hanem arról is, hogy a sikeres műszaki mentés igazi csapatmunka.

Fotó: Katasztrófavédelem

Teljes biztonságban érezhette magát a tűzoltók kezei között az a középiskolás fiú, aki önként vállalta az áldozat szerepét a következő állomáson, az alpintechnikai bemutatón. Az oktatási központ udvarán, a mászóházhoz rögzített kötélpályán Kukucska Attila tűzoltó főhadnagy vezetésével mutatták be a fővárosi tűzoltók, hogy miként járnak el, amikor barlangból, magaslatról, hídpillérről kell bajbajutottat menteniük.

A fiatalok megismerhették egyebek között a különleges tűzoltógépjárműveket, belebújhattak a speciális védőruhákba, kipróbálhatták a tálcatűzoltást, és közelebbi barátságot köthettek Bellával, Hamiltonnal és Fügével, a három intelligens kereső- és mentőkutyával.

A rendezvény ideje alatt nyitva állt előttük a képzéstörténeti gyűjtemény is, mindezeken túl arra is lehetőségük nyílt, hogy pszichológus segítségével teszteljék azt, hogy lelkileg is készen állnak-e erre az elhivatottságot kívánó szakmára – írja a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!