Volt, hogy 15 fokot mértünk

2022.01.05. 15:00

Tavaszias idővel kezdődött az év Fejérben, de vajon lesz még részünk igazi télben?

Az idei naptári évet meglepően tavaszias időjárással kezdhettük. Már a szilveszteri kültéri bulik is szinte laza, kiskabátos öltözéket igényeltek. A télies időnek az elmúlt év végére már nyoma sem volt, ami folytatódott az új esztendő első napjaiban is. De vajon mi ennek az oka, és mikor köszönt be az igazi tél? Erről kérdeztük Bán Balázs amatőr meteorológust.

Bagotai Zsanett

Forrás: Pixabay.com

- Kontinensünk nagyobbik, nyugati, déli és középső részét Afrikai eredetű, a megszokotthoz képest igen enyhe léghullámok érték el. Az igazán hideg, télies időjárás visszahúzódott Európa keleti, északkeleti tájaira. Nem teljesen szokatlan, vagy egyedülálló ez a jelenség, hiszen kontinensünk időjárására több tényező is hat. Ilyenkor télen, amennyiben az óceáni léghullámok nyernek teret, akkor Európa nagy részére, - beleértve hazánkat is - enyhe, sőt akár szokatlanul meleg levegő áramolhat az Atlanti-óceán, vagy akár Afrika irányából. Vannak olyan telek, amikor ez a jelenség akár a tél nagy részében dominánsá válik. Ilyenkor télies időjárás nem, vagy csak nagyon kevés helyen, és ideig alakulhat ki. Ahhoz, hogy nálunk, de egyáltalán térségünkben, vagy kontinensünkön is ilyentájt téli idő lehessen, a léghullámoknak északról a sarkvidék, vagy keletről, kontinensünk belseje felől kell érkezniük - mondja a szakember.

 

- A következő napokban átmenetileg visszaszorul az enyhe levegő Közép-Európából, így ha csak néhány napra is, de a normál kerékvágásba kerül időjárásunk. Csütörtöktől, de még inkább péntektől már az ilyenkor megszokott közelében alakulhatnak a nappali maximumok is, és éjjelente ismét megjelenhetnek a fagyok, bár csak mérsékeltebb kivitelben. Napközben fagypont, míg éjszaka -2, -5 fok körüli hőmérsékletek várhatnak ránk. Több kevesebb napsütésben azért bízhatunk, a szél élénk lehet. Csapadékra, így akár hóra elsődlegesen szombaton van esély, azonban mivel egy bizonytalan mozgású mediterrán ciklon csapadékmezeje érheti el hazánkat dél felől, így a várható hőmérsékletek és a havazás kialakulása még erőteljesen kérdéses. A jelenlegi előrejelzési modellek inkább megyénk déli és keleti részére adnak ekkor nagyobb esélyt havazásra, de ne csodálkozzunk akkor sem, ha egész Fejér fehérbe öltözik, vagy teljes egészében kimarad a csapadékból. Mindig az időjárásé az utolsó szó - szögezi le Bán Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!