NÖVELHETI A LÉGSZENNYEZETTSÉGET

2021.02.23. 17:00

Szaharai homok érkezik a hét második felében

A szálló por okozta légszennyezettséget növelheti a térség fölé érkező szaharai por a hét második felében – közölte az MTI.

Merklin Tímea

Fotó: shutterstock

Az Algéria felől jövő sivatagi homokot délnyugati lég­áramlat hozza Közép-Európa felé – mondta a jelenségről dr. Kúti Zsuzsanna, a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának elnöke, kutató tanár – kötelező komplex természettudományt tanít –, és olyan világutazó, aki már Afrikában is járt.

– Az algériai homokviharokból származó porfelhőt a szél először észak felé fújta, az Észak-Afrika fölött felerősödő magassági szelek hozzák Európába, egészen Skandináviáig. Ahol csapadékkal párosul, ott sáros eső esik. Spanyolországba és Francia­országba már megérkezett, onnan szállítják tovább a légáramlatok Magyarország irányába. Nem biztos, hogy nagy mennyiségű por ide is érkezik, és az időjárás-előrejelzés szerint nálunk nem fog esővel párosulni.

Nyugat-Európában vörösre festette az eget – ez mindig a por mennyiségétől függ –, nálunk esetleg okkersárgára színezheti, napkeltekor és napnyugtakor nagyon szép fotókat lehet készíteni róla. Ha még kevesebb jön, csak az autók tetején fogjuk látni a vékonyabb vagy vastagabb porréteget.

Nem először fordul ilyen elő, sokan fotózzák szívesen a jelenséget különböző fényviszonyok között, és volt, aki stílusosan sivatagi tevét rajzolt a szaharai homokkal bevont autóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!