Modern Vállalkozások Program

2018.05.18. 14:30

Vállalkozz digitálisan! KKV-napot tartottak Fehérváron

A digitális nap központi témája a GDPR követelményeinek való megfelelés volt, de a rendezvény előadói nem hagyták szó nélkül a hazai vállalkozások általános elmaradottságát sem a digitalizáltság európai nívójától.

Sági Zoltán

Csütörtökön a Gazdaság Házában digitális KKV-napnak adott otthont a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvény az MKIK Modern Vállalkozások Programja szakmai támogatásával jött létre, előadói pedig főként a jog és az informatika területéről érkeztek. Koleszár Péter, az MKIK vezető IKT-tanácsadója megnyitójában a GDPR május 25-i bevezetését olyan olyan mérföldkőnek nevezte, amelyre, a jelenlegi aggodalmak ellenére is, szívesen tekintenek majd vissza a gazdasági élet szereplői; hiszen ők a hétköznapokban magánszemélyek is, így adataik fokozott védelme a legelemibb érdekük.

Mint Koleszár Péter a rendezvény előtt lapunknak összefoglalóan elmondta: a hazai cégek digitális elmaradottsága főként azért jelent problémát, mert – épp a digitális technológiák vívmányainak köszönhetően – ma már a hazai szereplőknek is egy egybenyitott piacon kell helytállniuk, esetenként lényegesen fejlettebb versenytársakkal közös pályán mérkőzve meg a fogyasztókért. A digitális elmaradottság azonban egyértelműen alacso­nyabb hatékonyságot, így ver­senyhátrányt is jelent. A szakértő szerint két fő oka van annak, hogy a vállalkozások az informatikára nem annak valós súlya szerint költenek.

Digitális KKV-napnak adott otthont a Gazdaság Háza
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Egyrészt mert a döntésho­zók szívesebben fektetnek kézzelfogható, gyorsan megtérülő, az árbevételt rögtön növelő eszközökbe. Egy vendégház például szívesebben vesz 10 új nyugágyat a hátsó teraszára, mint egy IT-szolgáltatást, amely tágabb, akár nemzetközi piacokra is kivezetné ajánlatait. A másik ok pedig, hogy a döntéshozók sok esetben téves vagy félinformációkkal rendelkeznek azokról az eszközökről, amelyek segíthetnék a tevékenységüket.

A Modern Vállalkozások Program egyrészt azért jött létre, hogy meggyőzze a cégvezetőket: nem ördögtől való a befektetési prioritások listáján az IT-kiadásokat kicsit előbbre hozni, másrészt azért, hogy ingyenes tanácsadói hálózata révén országszerte a cégek rendelkezésére álljon a személyre szabott IT-fejlesztések megtervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában