Helyi gazdaság

2017.09.24. 12:00

OMÉK: nagy cégek és kis gazdák

A magyar föld legjavának termékeit jeleníti meg az évszázadosnál régebbi országos agrárbemutató.

Zsohár Melinda

Mezőgazdasági munkagépek és traktorok a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitója napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban

Forrás: MTI

Ételeket, enni-innivalót szépen feltálalva nézni-látni ki nem szeret? Minél távolabb kerül az élelmiszer előállítása a hétköznapoktól, annál inkább nosztalgiát érzünk a magunk mögött hagyott tradicionális ételkészítés s a falusi gazdálkodás és életmód iránt. Az idei, 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) megrendezése száz évnél régebbre nyúlik vissza, nem minden esztendőben sikerült felvonultatni az agrárium szereplőit e formában. Az idei díszvendég Japán mellett elvi jelentőségű, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a szervező Agrármarketing Centrum (AMC) a határon túli magyarokat is meghívta.

A mintegy ezer kiállító között 122 határon túli agrárius hozta el tradicionális, vagy éppen modern termékét: élelmiszert, gépeket, technológiákat.

A szerdai megnyitón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kifejtette: az OMÉK gazdaünnepként is felfogható, annál is inkább, mivel nőtt a mezőgazdaságban tevékenykedő főállásúak száma. Családi gazdaságok, kézműves élelmiszereket előállító manufaktúrák, önkéntesen szövetkező kisebb-nagyobb társaságok kínálnak különleges termékeket a gyógynövényektől a nem tömegesen előállított borokig, szörpökig, lekvárokig, füstölt húsokig. A magyar mezőgazdaság a gazdaság húzóágazata, fejlesztése mindannyiunk érdeke, szögezte le Fazekas Sándor. A GMO-mentesség melletti elkötelezettségünket hangsúlyozta a miniszter, valamint a megnyitón megjelent Kövér László parlamenti házelnök.

Mezőgazdasági munkagépek és traktorok a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitója napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban
Forrás: MTI

A kiállítás tematikáját a tájegységekre fűzték fel, a standokat végigjáró szakmai látogatók és a közönség virtuális országjárást (egy kis határátlépéssel) tehet vasárnapig, a kiállítás bezárásáig. Számos egyéb kulturális és szakmai program folyik minden nap a pavilonokban, s a fedett passzázs alatt ehetnek-ihatnak a látogatók, ami szintén az egyik nagy vonzereje a rendezvénynek. A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. a hajdani termelőszövetkezet utódja. Hatszáz Holsten-fríz tehenük tejéből, saját földjeiken, saját takarmányból, saját értékesítésben látnak el hat éve 150 oktatási intézményt iskolatejjel, mondta el Juhász András, a cég képviselője. Munkatársai, Döbröczönyi Zsoltné és Oroszi Norbert sajtokat, joghurtokat, karamellás tejet kínálnak a kiállításon. Juhász András kedvence a háziasan főzött kakaó, ami a gyerekek körében is népszerű. Az Alcsútdobozhoz tartozó Göböljáráspusztán, a Búzakalász 66 Kft. kis malmában, szinte manufakturálisan őrli a kemencés finomlisztet, tájékoztat a fiatal Kádár Balázs termelésvezető főmolnár. Olyan technológiát dolgoztak ki, amivel a sima- és a rétesliszt közötti minőségű „félfogós” lisztet állítják elő, s a háziasszonyok különösen a kelttésztákhoz szeretik ezt a fajtát. Kis mennyiségben készül, saját kis boltjukban kapható, nem szállítják messzire. Az OMÉK-en számos ilyen gazdaság és családi gazdaság mutatkozott be – igazából lakóhelyükön ismerik őket, nem utaztatják termékeiket messzire, s ez is erényük.

Fejér megyei kiállítóként mindig jelen van e seregszemlén a martonvásári MTA Agrártudományi Kutató Intézete, saját nemesítésű kukoricáikból, búzafajtáikból szakajtókban hoztak mutatóba. A kalászok között egy zabbugacsokor foglal helyet, büszkesége a kutatóknak, mondja Molnár Dénes. Ez a zab télálló, elvethetik ősszel, nem kell tavaszig várni vele. Természetesen GMO-mentes! A Vadex Mezőföldi Zrt. standján a soponyai vadfeldolgozó üzem pompás vadhúsait mutatja be Feketéné Zsuzsa. Csehkis Imre ágazat igazgató mondja el, hogy a Bocus d’Or európai döntőjére a szarvasborjú húst ők szállították Széll Tamásnak és mindenkinek. Ha egy kicsit időzünk bármelyik kiállító standnál, előbb-utóbb egy történetet is kapunk a látvány mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában