Van, ahol nincs mód regenerálásra

2018.07.16. 14:00

Méhpusztulás: kiürülhetnek a kaptárak Fejérben is

Tömeges méhpusztulásokról szóltak és szólnak ma is a hírek. A méhészek és a Nébih közösen kutatja a baj forrását.

Palocsai Jenő

Nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, ami megyénkben is gondot jelent

Fotó: Pixabay.com

Egyre több méh nem tér vissza a virágporral, hanem lehullanak a napraforgótáblák talajára, így a kaptárak fokozatosan kiürülnek. A nagyszámú elhullás térségenként változik. Vannak szinte problémamentes területek is, más vidékeken azonban a helyzet végzetes, mert nincs mód a regenerálásra. Abban egységesek a méhészek, hogy nem a növénytermesztő gazdák hibáztak. Ezt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke is megerősítette. Arra is rávilágított, hogy egy tipikus mérgezés vizsgálatakor azonnal látható, hogy a méhek a kaptártól egy méternél nem távolabb, kinyújtott szipókával hullanak el. A szántóföldi és szőlő-gyümölcs termesztésben szorgoskodó gazdák, illetve az általuk használt növényvédő szerek gyakran okoznak fejtörést a méhészeknek, mert a méhek igen érzékenyek a legtöbb vegyi anyagra. Ezek közé tartoznak a minduntalan felbukkanó neonikotionidok, amelyeket a bajok fő okozójának tartanak. Némileg ellentmond ennek az a tény, hogy tavaly is ezzel a vegyszerrel csávázták a vetőmagokat, mégis rekordméztermést hozott az esztendő.

Nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, ami megyénkben is gondot jelent
Fotó: Pixabay.com

Fejér azon megyék közé tartozik, ahol jelentős számú méh esett áldozatul az ismeretlen bajnak

Nyerges József Fejér megyei szaktanácsadó csak alátámasztani tudta az OMME elnökének nyilatkozatát. Amikor a növényvédő szerek nem megfelelő használatára gyanakodnak, akkor arra van egy hivatalos eljárásrend. Ezek többnyire elszigetelt esetek, ám itt országos a probléma. Vizsgálni kell az okát, és megtudni, pontosan mi is történt, és hogyan lehet megakadályozni azt, hogy újra előforduljon.

Az elpusztult méhek, illetve méhcsaládok száma még nem ismeretes, szakemberek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) dolgozói folyamatosan veszik fel a kapcsolatot a károsult méhészekkel. Az OMME szerint ezernél is több méhész, tehát a szakma 10 százaléka érintett.

Ahogy a mezőgazdaság töb­bi területén, itt is probléma, hogy minden két-három héttel előrébb jár időben, mint kellene. Nagyon jó volt tavasszal az akác, de a repcét nem tudták megfelelően kihasználni. Később egyéb mézelő növény Fejér megyében nincs, ezért mindenki felkészült a napraforgóra, ami ezen a területen, különösen a Mezőföldön elég jó mézelő.

A megyének olyan vidéke is van, ahonnan nem érkezett bejelentés. Ilyen a Móri térséghez tartozó terület is. Lóderer Miklós, Csákberény, Csókakő és Söréd méhegészségügyi felelőse elmondta, nem kapott jelzést sem a helyi, sem pedig a héten tovább­induló vándorméhészektől. Utóbbiak 120 családdal voltak a Vértes alatti földeken. A helyi szakember úgy véli, a méheket a szabályok szerint háromhetente kell ellenőrizni, ám a gyakorlott szem hamar meglátja, ha kevesebb méh repked a kaptárok körül. Egy 120 családos szállítmány hamar jelzi a bajt.

Az első eredmények július 20-án várhatók, ahol egy asztalhoz ül az Agrárminisztérium, a Nébih és a méhészszakma, hogy az eredményeket kielemezve meg tudják tenni a megfelelő lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában