Környezettudatosság

2017.09.23. 08:00

Generációk szerint máshogy közlekedünk és spórolunk

MAGYARORSZÁG Egy friss kutatás szerint korántsem az ökológiai lábnyomunkat, inkább a befizetni való csekkek összegét akarjuk csökkenteni a hétköznapokban alkalmazott energiatakarékos megoldásokkal.

Kocsis Noémi

Az X-generációsok a közösségi és alternatív közlekedésben látnak erőt a felmérés szerint

Fotó: Kocsis Noémi

A Babyboom generáció a legrugalmasabb, kiváló példát mutatva így a fiataloknak a közösségi közlekedés és a szelektív szemétgyűjtés terén, legalábbis ez derül ki a az egyik netes bolhapiac és a GKI közös kutatásának eredményeiből. A több mint tízezer internetező válaszára épülő, nyáron végzett kutatás legfontosabb eredménye, hogy a zöld életmód kialakításában az anyagi lehetőségek, az otthoni körülmények, valamint az ezekből adódó kötöttségek (például az energiatakarékos megoldások igénybe vétele, közlekedési alternatívák megoldhatósága) játszanak leginkább szerepet. Környezettudatosságról alkotott szemléletünk bizakodásra ad okot, ám azt a gyakorlatba sajnos csak kevesen ültetjük át. Átlagosan három energiatakarékos megoldást használunk a háztartásokban, ezt azonban többnyire spórolás céljából tesszük.

Az X-generációsok a közösségi és alternatív közlekedésben látnak erőt a felmérés szerint
Fotós: Kocsis Noémi

A megkérdezettek 87 százaléka energiatakarékos izzókat vásárol, 73 százaléka odafigyel arra, hogy a háztartási berendezések a kisfogyasztású kínálatból kerüljenek ki, míg 56 százaléka már hőszigeteléssel is bebiztosította otthonát. Mindössze 3 százalék volt azon válaszadók aránya, akik otthonukban egyetlen energiatakarékos megoldással sem élnek, anyagi problémákra hivatkozva.

A környezettudatos közlekedés kialakulásához az internetezők 78 százalékának véleménye szerint az is nagymértékben hozzájárulna, ha a mindennapokban kevesebben ülnének autóba, ennek ellenére az aktív internetezők közel fele rendszeresen használja négykerekű járművét, ráadásul 47 százalékuk egyedül utazik. Az eredményekből tisztán látszik, hogy változtatásra csak akkor vagyunk kaphatók, ha az nincs hatással a kényelmünkre. Ha megengedhetjük magunknak az autós közlekedést, esetleg szüleinkkel is azt szoktuk meg, akkor csak azért, hogy kevésbé szennyezzük a várost, valószínűleg nem fogunk buszra ülni. Az Y és a Z generáció az elkövetkező 3 évben jellemzően többet szeretne majd autóval közlekedni, az X-ek (1965-1980) és a Babyboom (1946-1964) szülöttei viszont pont a közösségi közlekedésben látnak potenciált. Ami a szelektív hulladékgyűjtést illeti, a válaszadók 92 százaléka szerint ez teljes mértékben része a környezettudatos életmódnak. Itt is a Babyboomerek járnak elöl, míg a Z-generáció tagjai nem hisznek a kiválogatás erejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában