Termelés

2017.10.20. 09:00

Kifejezetten jól sikerült az első féléve az elektronikai iparnak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017. első félévés jelentése szerint 50 ezer szarvasmarhát és 67 ezer sertést tartunk a megyében.

Majer Tamás

A KSH 2017. június 1-jei számlálás adatai alapján Fejérben a szarvasmarha és a sertés a legjelentékenyebb haszonállat. Az összeírás idején a szarvasmarha állomány kivételével az összes főbb fajból kevesebb volt a megyében, mint tavaly félévkor.

A KSH-adatok szerint a gazdálkodók 50 ezer szarvasmarhát istállóznak. Az állomány közel fele tehén. Utóbbiak száma egy év alatt 18 százalékkal gyarapodott.

2017. június elején 67 ezer sertés volt a megyében. Ez csaknem 8 százalékos csökkenést mutat.

Száz hektár mezőgazdasági területre viszonyítva 18 szarvasmarha (országos átlag 16) és 24 sertés (országos átlag 52) jut Fejér megyében. Előbbi tehát kettővel a hazai átlag felett van, utóbbi viszont jócskán alatta, annak felét sem éri el.

A megyében 33 ezer juhot tartottak nyilván júniusban, ez 4,6 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. Az anyajuhok száma megközelítőleg 22 ezer,

A megyei tyúkállomány 1,1 milliós. Itt is kismértékű csökkenés tapasztalható, ugyanakkor az állomány csaknem felét tojók teszik ki, számuk 505 ezer.

A KSH 2017. első félévi adatai szerint Fejér megye az országos ipari termelés 8,8 százalékát adta bele a közösbe, annak ellenére is, hogy az ország területének csak 4,7 százalékát foglalja el, s az itt élők száma a hazai lékekszámnak csak 4,3 százaléka.

A rangsorban, bárminemű arányosítás nélkül, Győr-Moson-Sopron megye áll az élen. A hazai ipari termelés 12,8 százalékát ott érik el. Még Budapest (10,2%) előzi meg a holtversenyben harmadik Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét (8,8%).

Mit is jelent Fejér 8,8 százaka? A KSH a négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások megyei telephelyeinek adataival számolt. Eszerint Fejér az első félévben 1306 milliárd forint termelési értéket állított elő. Ez azt is jelenti, hogy több mint 8 százalékponttal nőtt a termelés volumene tavalyhoz képest.

Az első félévben a feldolgozóiparban a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártás 14,9, a járműipar termelése pedig 12,3 százalékkal nőtt egy évvel ezelőtthöz képest. Mindkét ágazat a teljes ipari átlagnál nagyobb mértékben gyarapodott. Kisebb mértékben ugyan, 8,2 százalékkal, de a kohászat és fémfeldolgozás is jobb eredményeket produkált.

Nőtt a kohászat és fémfeldolgozás, valamint az elektronikai ipar értékesítés volumene is. Utóbbi ágazat sikeréért az elektronikus fogyasztási cikkek hazai forgalmának növekedése „okolható”

Ellenben Fejér megye járműiparának belföldi forgalma több mint 20 százalékkal visszaesett. A termelékenységet mustrálva a megyei villamos berendezés gyártásról az derül ki, hogy az ágazatban 17 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma, és visszaesett a termelés is, de csak 1,2 százalékkal. A termelékenység viszont 19 százalékkal nőtt.

Az első félévben több mint 81 milliárd forint ment el a megyében beruházások több mint felét a feldolgozóipar költötte el. A járműgyártás, az elektronikai ipar, és fémalapanyag-gyártás is jól járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában