kedvezőbb adatok

2018.09.23. 19:00

Kellemesen telt idén az építőipari nyár

A nyári időszak mindig az egyik legizgalmasabb időszak az építőipar számára. 2018 nem keltett csalódást e tekintetben, mind a termelési, mind a cégalapítási számok erősen pozitív jeleket mutatnak.

FMH

Mindegyik építőipari ágazat szépen teljesített Fotó: Pixabay.com

A termelési számokat tekintve 2016 eleje óta egyenletes, erős ütemben növekszik az építőipar, nem volt ez másképpen idén nyáron sem – kezdi az elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Júniusban és júliusban 2 számjegyű növekedési arányok voltak jellemzőek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mindegyik építőipari ágazat szépen teljesített termelés, szerződésállomány és új szerződésállomány tekintetében is. Júliusban a növekedés már-már extrém értékeket is produkált bizonyos mutatók tekintetében. A július végi szerződésállomány a KSH adatai szerint 61,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az új szerződések volumene 70,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát.

Havonta még mindig 50–60 cégfelszámolás

A termelési volumen 38 százalékos növekedést mutat, igaz, a munkanaphatással kiigazított index csak 4,5 százalékos emelkedést jelez. A megnövekedett kereslet és termelés a cégalapítási számokban is erősen meglátszik. A nyári hónapokban 15 százalékkal növekedett a cégalapítások száma 2017 nyarához képest is, amely már szintén magas bázist jelentett. 2018 nyarán a cégalapítások mellett 987 cégtörlés lett közzétéve az ágazatban. Így a hazai ágazatok közül szinte egyedülállóan növekszik a szektorban lévő működő cégek száma. Megnyugodni az ágazat szereplőinek azért távolról sem lehet, a magas cégalapítási és cégtörlési arány összességében magas fluktuációt jelent, ami egészségtelen a cégstruktúra szempontjából.

Mindegyik építőipari ágazat szépen teljesített Fotó: Pixabay.com

Havonta még mindig 50– 60 felszámolás indul az ágazatban, ami jóval kedvezőbb a korábbi évek adataihoz képest, de még mindig veszélyesen magas és sok kifizetetlen számlát jelent. Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) augusztusra vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 18–19 százalék körül mozgott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában