Karsai Béla

2018.05.22. 14:00

Öt évig karácsonyi ajándékot sem tudtak venni egymásnak, most cégvezető

Éppen harminc éve, hogy Karsai Béla, a székesfehérvári székhelyű Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. tulajdonosa kiváltotta az iparengedélyt. Ennek apropóján kérdeztük.

B. Kiss László

Karsai Béla: Harminc éve megfelelő képzettség nélkül nem lehetett vállalkozást indítani

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Milyen szakma űzésére jogosította fel a 30 éve kézhez kapott iparengedély? Miért váltotta ki? Mit remélt attól, hogy kisiparos lesz?

– Az iparigazolvány műanyag feldolgozásra jogosított. 1988-ban még nem lehetett megfelelő képzettség, hozzáértés nélkül vállalkozást indítani. Ezért ennek előtte elvégeztem a Bánki Donát Műszaki Főiskola szerszámtervező szakát is. Az iparengedélytől azt reméltem, hogy biztos, kiszámítható jövőt jelent majd családomnak. Ugyanakkor azt csinálhatom, amit szeretek.

Milyen változást hozott az ön, illetve a családja életében az iparengedély?

– Én magam sem gondoltam, hogy a kisiparos engedély kiváltásával egy olyan úton indulok el, amely egy 700 főt foglalkoztató cégcsoport létrejöttéhez vezet majd el. De már a kezdeti, évi 1,8 millió forintos árbevétel is óriási változást jelentett az akkori 9800 forintos alapfizetés után. Ugyanakkor még öt évig nem maradt annyi a családi kasszában, hogy karácsonyi ajándékot vegyünk egymásnak. Minden pénzt a cégbe fektettünk.

A garázsvállalkozásból hamar komoly cég lett. Először Seregélyesen, majd 8 év múlva Fehérváron épített üzemet. Minek volt köszönhető a gyors siker, a látványos növekedés?

– A növekedést illetően meghatározó volt az a 1994-es pályázat, amelyet az akkori gazdasági minisztérium írt ki, főként külföldi vállalatok számára. Ekkor döntöttünk a nagyobb lépték mellett, és a pályázat megnyerése tényleg szárnyat adott a vállalkozásnak. Zárójelben jegyzem meg, hogy a pályázatunkban vállaltak teljesítését az adóhivatal megkifogásolta 14 fő alkalmazásának hiánya miatt. Ezért vissza kellett fizetni az addig összegyűlt nyereségadót, amely 100 millió forintot kóstált. Szerintem érdemelt volna némi megértést, némi méltányosságot az egyetlen hazai vállalkozás a külföldiek között. Azóta is azon gondolkodom, vajon a többi 16 külföldi vállalat esetében született-e ilyen kemény döntés? Valamint arra is kíváncsi lennék, hogy vajon az akkori nyertes cégek közül hány van még ma is Magyarországon?

Karsai Béla: Harminc éve megfelelő képzettség nélkül nem lehetett vállalkozást indítani
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Melyek voltak ennek a 30 évnek a legfontosabb mérföldkövei?

– Mérföldkövek? Egy ilyen vállalatot csak úgy lehet felépíteni, ha mindennap helyére teszünk egy téglát. Mi is ezt tettük.

Egy vállalkozás élete hullámvölgyek és hullámhegyek váltakozásából áll. Mi az, amit a legnagyobb sikerként könyvel el? És mi az, amit esetleg másként csinálna?

–Az igazi hullámvölgy 2008-ban volt, a gazdasági válság okán. Megemelkedtek a hitelkamatok, s a türelmetlen bankok jelentették nekünk akkor a legnagyobb kihívást. Nem gondolom, hogy sok dolgot másként tennék, de biztosan vannak olyan apróbb ügyek, ahol nem szerencsés döntés született. De hát kockázat nélkül nincs beruházás!

Elfoglalt cégvezetőként is számos közéleti megbízást vállalt el. Egyik alapítója péládul a Bolyai díjnak, elnöke a Honvédség és Társadalom Baráti Kör megyei szervezetének, alelnöke a megyei iparkamarának. Miként tudott minderre időt szakítani?

–Azért tudtam, mert akartam. Nemcsak profittermelő egység vagyunk, hanem értékteremtő vállalkozás is. Néha sok a feladat és ez megterheli az embert, de mégis szívesen dolgozok, mert látom értelmét azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket például a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel teszünk.

Tavaly, amikor 60 éves lett, visszavonult a cég vezetésétől. Miként telnek azóta a napjai?

– Változatlanul sok a munkám, mert most kezdődik az az időszak, amikor az ember minden információt igyekszik megosztani az őt követő generációval.

Miként fest majd az a Karsai Zrt., amely alapításának 60. évfordulóját ünnepli?

–Harminc év múlva is szükség lesz élelmiszer- és gyógyszeripari csomagolóanyagra, legfeljebb már lebomló műanyagokat használnak majd a gyártásuknál. Az autóipari részlegünknél pedig egyre több elektromos autóhoz fogunk alkatrészt gyártani. Az életminőség javításának az egyik alapvető eszköze a műanyag. Arról pedig nem a PET-palack tehet, ha valaki, ahelyett, hogy összegyűjtené, eldobja…

Megtanult repülőt is vezetni

Karsai Béla, aki doktori címmel rendelkezik, sokoldalú, igen nyitott ember. Korábban motorversenyzett, megtanult kisrepülőt és hajót is vezetni. Többször végig gyalogolta az egyik leghíresebb zarándokutat, a 800 kilométer hosszú El Caminot. 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában